/ - FOTO YOUTUBE
25/08/2021 u 22:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први амерички војници напустили Авганистан

Њихов одлазак је одраз разборитог и ефикасног управљања снагама. То неће имати утицаја на мисију која је пред нама, преноси ЦНН

Неколико стотина америчких војника напустило је Авганистан, саопштио је данас портпарол Пентагона, након што је предсједник Џо Бајден одлучио да не продужи рок за повлачење америчких трупа из те земље који истиче 31. августа.

Кирби је прецизирао да су евакуисани особље штабова, одржавања и други припадници војске који су завршили своју мисију на аеродрому у Кабулу и чији је одлазак био планиран, преноси портал РТЦГ.

- Њихов одлазак је одраз разборитог и ефикасног управљања снагама. То неће имати утицаја на мисију која је пред нама- навео је Кирби у саопштењу, преноси ЦНН.

Америчка телевизија наводи да чињеница да је мали број америчких војника већ напустио Авганистан показује колико се брзо ситуација у тој земљи мијења.

Темпо евакуације је протеклих дана значајно убрзан, али недјељу дана пред истек рока америчка војска ће ускоро морати да се умјесто на евакуацију американаца и Авганистанаца који желе да напусте земљу концентрише на безбједно извлачење својих трупа и обустраву безбједносне операције на аеродрому.

Пентагон је, свјестан опасности коју представљај Исламска држава и друге терористичке групе, препоручио Бајдену да се придржава договора о 31. августу као крајњем року за одлазак америчких трупа из Авганистана, што је он и учинио.

Поред тога, подсјећа ЦНН, талибани су отворено саопштили да не желе америчко војно присуство у Авганистану након краја августа и упозорили да ће бити "последица" ако америчке трупе остану након тог рока.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 15:49