Visoke temperature / - ILUSTRACIJA
28/06/2024 u 10:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Raste broj dana sa više od 35 stepeni u svjetskim prestonicama: U jednom gradu ih je čak 167

Broj dana u kojima temperatura dostiže 35 stepeni Celzijusa u 20 najvećih svjetskih prestonica, od Delhija preko Džakarte do Buenos Ajresa, porastao je za 52 odsto u poslednje tri decenije.

Prema analizi koja je otkrivena u petak, više od 300 miliona ljudi živi u 20 najnaseljenijih glavnih gradova, gdje su jedinstveno podložni porastu temperature izazvanim klimatskim promjenama s obzirom na činjenicu da asfalt i zgrade apsorbuju i zadržavaju toplotu.

Glavni gradovi, uključujući Delhi, Daku i Manilu, već su pogođeni opasnim toplotnim talasima ove godine, uzrokujući brojne smrtne slučajeve uzrokovane vrućinom i zatvaranje škola.

Delhi je zabilježio najduži i najintenzivniji toplotni talas u poslednje 74 godine, sa 39 uzastopnih dana maksimalnih temperatura iznad 40 stepeni Celzijusa od 14. maja do 21. juna, navodi meteorološka stanica.

Međunarodni institut za životnu sredinu i razvoj (IIED) sa sedištem u Londonu objavio je analizu u kojoj se kvantifikuje rastuća opasnost od ekstremne toplote u nekim od najvećih svjetskih urbanih centara.

Koristeći podatke o površinskoj temperaturi sa meteoroloških stanica na aerodromima, istraživači su otkrili da je od 2014. do 2023. bilo ukupno skoro 6.500 dana ili slučajeva kada je temperatura dostizala 35 stepeni Celzijusa ili više u jednom od 20 gradova. U deceniji od 1994. do 2003. taj broj je bio samo 4.755.

- Znamo da se toplo vrijeme ne osjeća podjednako u različitim gradovima - rekao je Taker Landesman, istraživač IIED-a.

- Džepovi ekstremne vrućine su vjerovatniji u određenim tipovima naselja i komercijalnih područja. Ovo ima veze sa nejednakošću i načinom na koji dizajniramo zgrade i javnu infrastrukturu.

Glavni grad Indonezije, Džakarta, suočio se sa najvećim apsolutnim povećanjem broja dana sa temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, sa 28 dana između 1994. i 2003. na 167 dana u poslednjoj deceniji.

Seul u Južnoj Koreji je sa devet dana porastao na 58, a Buenos Ajres sa sedam na 35.

Toplotni talas pogodio jug SAD: Rekordno visoke temperature

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 10:11