Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
16/09/2024 u 17:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusija naredila evakuaciju stanovnika iz sela u Kursku

Vršilac dužnosti guvernera ruske oblasti Kursk, gdje se od početka avgusta sprovodi ukrajinska ofanziva, naredio je danas evakuaciju stanovnika u selima koja se nalaze na manje od 15 kilometara od Ukrajine iz bezbjednosnih razloga.

- Na osnovu operacionih informacija i da bi se osigurala bezbjednost, regionalni generalštab je odlučio sprovođenje obavezne evakuacije mjesta u oblastima Rilski i Homutovski koja se nalaze u zoni do 15 kilometara od granice sa Ukrajinom, napisao je Aleksej Smirnov na mreži Telegram.

Pozvao je mještane da „shvate trenutnu situaciju“ i da prate preporuke vlasti.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula iznenadnu ofanzivu na rusku oblast Kursk, i zauzela nekoliko stotina kvadratnih kilometara teritorije i desetak mjesta.

Medvedev: Napad na Kursk preduslov za nuklearni napad

Zbog ofanzive evakuisano je oko 150.000 ruskih civila.

Ruska vojska u četvrtak je objavila da je povratila dio teritorije od kijevskih snaga u kontraofanzivi u toj oblasti, na kojima se nalaze i dva sela Uspenovka i Borki.

Šef ukrajinske diplomatije Andrij Sibiga pozvao je danas UN i Međunarodni komitet crvenog krsta (ICRC) da posjete dio ruske Kurske oblasti koju je zauzela Ukrajina, što je Kremlj nazvao „čistom provokacijom“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 17:02