Rusija prava djeteta, ilustracija / - ILUSTRACIJA
25/04/2024 u 10:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija objavila dogovor o razmjeni djece s Ukrajinom

Ruski komesar za prava djeteta je 24. aprila najavio dogovor sa Ukrajinom o razmjeni skoro 50 djece raseljene u invaziji Moskve, ali je ukrajinski zvaničnik odbio da potvrdi sporazum.

Maria Lvova-Belova najavila je da 29 djece treba da ode u Ukrajinu, a 19 u Rusiju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lvova-Belova je rekla da je sporazum postignut u "razgovorima sa ukrajinskom stranom" u Dohi.

Međutim, dok su se ruski i ukrajinski zvaničnici sastali s katarskim posrednicima, ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmytro Lubinets rekao je za AFP da "ne može potvrditi informaciju". Ukrajinski zvaničnik je dodao da dvije zemlje "nemaju nikakvu direktnu komunikaciju o ovom slučaju".

Prema zvaničnim podacima ukrajinskih vlasti, do kraja prošle godine iz Ukrajine je u Rusiju odvedeno najmanje 19.546 djece. Broj se odnosi samo na one slučajeve koji su zvanično evidentirani, a smatra se da je stvarna cifra znatno veća.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022,vraćeno jesamo 517 djece.

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je u martu prošle godine naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, moskovske povjerenice za prava djece, zbog optužbi za ratne zločine u vezi s ilegalnom deportacijom ukrajinske djece, zajedno sa nezakonitim prebacivanjem ljudi u Rusiju iz Ukrajine od njene invazije u februaru 2022.

MKS je saopštio da su Putin i Lvova-Belova optuženi da su "počinili djela direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih".

MKS je saopštio da Putin nije "pravilno izvršio kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela ili dozvolili njihovo izvršenje i koji su bili pod njegovom efektivnom ovlasti i kontrolom, u skladu s odgovornošću nadređenog".

Kremlj je odbacio optužbe za prisilnu deportaciju. Ruske vlasti tvrde da su "spasile djecu" od neprijateljstava i spremne su vratiti one koje njihovi roditelji i staratelji traže.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:44