Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
13/06/2024 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala ogromne emisije ugljen-dioksida

Ruska invazija na Ukrajinu je direktno uzrokovala ili doprinijela emisijji 175 miliona tona ugljen-dioksida, pokazuje zajednički izvještaj ukrajinskog Ministarstva za životnu sredinu i klimatskih nevladinih organizacija.

Njihova procjena obuhvata emisije koje su ispuštene i emisije koje će biti proizvedene tokom radova na obnovi zemlje posle ratnih razaranja.

- Milijarde litara goriva koje koriste vojna vozila, gotovo milion hektara zapaljenih polja i šuma, stotine uništenih naftnih i gasnih postrojenja i ogromne količine čelika i cementa korišćenih za utvrđivanje linija fronta dugih stotine milja - navodi se u izvještaju.

Emisija 175 miliona tona ugljen-dioksida jednaka je godišnjoj emisiji iz 90 miliona automobila, ili ukupnoj emisiji Holandije za jednu godinu, prenosi N1.

Rat u Ukrajini odnIo je desetine hiljada života i primorao milione ljudi da pobjegnu iz zemlje, ali je takođe izazvao veliku ekološku štetu.

Za izvještaj, koji su zajedno napravili ukrajinsko ministarstvo i klimatski istraživači iz Ukrajine i drugih zemalja, korišćena je mjera „društveni trošak ugljenika“ za izračunavanje približnih finansijskih troškova dodatnih emisija.

- Ukupna klimatska šteta koju je Ruska Federacija uzrokovala posle 24 mjeseca rata iznosi više od 32 milijarde dolara - procjenjuju autori izvještaja.

Zelenski: Ukrajina će izgubiti rat ako američki Kongres uskrati pomoć

U prvim mjesecima rata, većinu emisija uzrokovale su velika razaranja civilne infrastrukture koja zahtijevaju velike napore posleratne rekontrukcije.

Posle dvije godine rata najveći udio emisija potiče od ratnih delovanja, požara i oštećene energetske infrastrukture.

Procjenjuje se da je vojna aktivnost odgovorna za emisiju 51,6 miliona tona ugljen-dioksida, najvećim dijelom od goriva koje troši ruska vojska.

Prema izvještaju, rat je znatno povećao učestalost požara u pogođenim područjima. U 27.000 požara povezanih s ratom, kako se procjenjuje, zapaljeno je milion hektara zemlje, uzrokujući štetu ekvivalentnu 23 miliona tona ugljen-dioksida.

Zatvaranje vazdušnog prostora iznad Ukrajine i nekih dijelova Rusije, kao i ograničenje korišćenja ruskog vazdušnog prostora za neke avioprevoznike, uzrokovalo je emisiju više od 24 miliona tona ugljen-dioksida, jer su letovi između Evrope i Azije duže trajali, trošeći više goriva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 14:09