ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - HISTORY IN HD HISTORYHD, NASM ASTONAUT, ILUSTRACIJA
09/09/2024 u 22:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ruski astronomi objasnili glavne događaje na nebu ove jeseni

Šta će se sve dešavati na zvjezdanom nebu ove jeseni naveli su naučnici-astronomi ruskog Permskog nacionalnog istraživačkog politehničkog univerziteta.

Saturn je šesta planeta od Sunca i druga po veličini u Sunčevom sistemu. U nedjelju, 8. septembra, Saturn će dostići „opoziciju” što je najbolji period za noćno posmatranje ove planete sa Zemlje bez teleskopa ili drugih optičkih instrumenata jer je Saturn tada najbliži Zemlji. Ovaj događaj se dešava jednom u 378 dana, prenosi sajt „pstu.ru“.

U srijedu, 18. septembra, doći će do djelimičnog pomračenja Mjeseca. Biće vidljivo iz evropske Rusije i većeg dijela Azije. Zemljina sjenka će prekriti lunarni disk za samo 3,5 odsto, pa će pojava biti jedva primjetna, prenosi sajt „gazeta.ru“.

Jesenja ravnodnevica, poslije koje će početi astronomska jesen na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, biće zabilježena 22. septembra, saopštila je pres-služba Moskovskog planetarijuma.

Dužina dana i dužina noći ovog dana biće jednaki na cijeloj planeti.

Problematična kapsula vraća se na Zemlju bez astronauta

Nakon toga, noć na sjevernoj hemisferi Zemlje postaje duža od dana i počinje astronomska jesen dok na južnoj hemisferi noći postaju kraće i tamo počinje astronomsko proljeće“, objasnili su astronomi, prenosi sajt „timashevsk.bezformata.com“.

Kometa C/2023 A3 se kreće po slabo hiperboličnoj orbiti i astronomi pretpostavljaju da će do 12. oktobra objekat biti najbliži Zemlji približavajući se našoj planeti na 70,6 miliona kilometara. Tada će kometa biti najsjajnija, nalaziće se relativno visoko iznad horizonta na večernjem nebu i biće u najboljem položaju za posmatranje na sjevernoj hemisferi, prenosi sajt „starwalk.space“.

Supermjesec će biti vidljiv  17. oktobra. Ovog dana Mjesec će se približiti Zemlji više nego u bilo kom drugom punom mjesecu u godini. Satelit će biti udaljen 357.172 kilometara od Zemlje. Disk satelita će biti 7,9 odsto veći i 15,7 odsto svjetliji od normalne faze punog Mjeseca, prenosi sajt „.rbc.ru“, prenosi Politika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 03:28