Ruski i kineski brodovi patrolirali kod Aljaske / - FOTO: PRINTSKRIN
08/08/2023 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruski i kineski brodovi patrolirali kod Aljaske, mornarica SAD pratila kretanje

Američki vojni izvori navode da su četiri razarača američke mornarice, koja djeluju u Tihom okeanu, pratila kretanje ruskih i kineskih brodova sa ​​različitih udaljenosti

Patroliranje ruske i kineske mornaričke formacije u blizini Aljaske izazvalo je malu uzbunu u Pentagonu.

Kako je objavila američka Sjeverna komanda, ruska i kineska mornarička formacija patrolirala je „u blizini“ Aljaske, ali „nije smatrana prijetnjom“.

Ipak, po prvi put u toj zoni Kina i Rusija angažovale su čak 11 ratnih brodova.

S ciljem sprečavanja njihovog eventualnog ulaska u američke teritorijalne vode, američka mornarica u susret im je poslala čak četiri razarača, a angažovan je i mornarički avion „P-8“.

Američki vojni izvori navode da su četiri razarača američke mornarice, koja djeluju u Tihom okeanu, pratila kretanje ruskih i kineskih brodova sa ​​različitih udaljenosti.

Kako je izvjestio američki medij CBC njuz, republikanski senator sa Aljaske Den Saliven nazvao je zajedničke operacije Kine i Rusije – akcijom „bez presedana“.

Portparol Kineske ambasade u Vašingtonu objasnio je za američke medije da su, „prema godišnjem planu saradnje između kineske i ruske vojske, mornarička plovila dve zemlje nedavno sprovodila zajedničke pomorske patrole u relevantnim vodama u zapadnom i sjevernom Tihom okeanu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:17