/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY VOO QQQ ON UNSPLASH
29/09/2023 u 06:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruski vojni avion bio dva dana na aerodromu u Pjongjangu: Dogovoren transfer oružja?

Ovaj avion potiče iz sovjetskog doba i može prevoziti do 200 osoba

Ruski vojni avion sletio je u Pjongjang gdje je bio puna dva dana parkiran na aerodromu, pokazali su podaci platforme za praćenje letova aviona FlightRadar24.

Dodaje se da je riječ o modelu Iljušin IL-62M, odnosno o istom avionu koji je Rusija poslala Sjevernoj Koreji u avgustu, samo nekoliko dana nakon što je ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao u Pjongjang, prenosi Klix.

Podaci FlightRadar24 takođe pokazuju kako se avion, koji je u sjevernokorejsku prijestolnicu stigao u utorak ujutro, vratio u Rusiju nakon što je bio na tlu u Sjevernoj Koreji dva dana.

Ovaj avion potiče iz sovjetskog doba i može prevoziti do 200 osoba.

Kako prenosi Bloomberg, tišina i odsustvo komentara zvaničnika vezanih za slijetanje ovog aviona ukazuju na to da su u avionu bili vojni zvaničnici zbog razgovora o oružju ili transferu tehnologije.

- Izgleda da je Rusija ponovo otkrila stratešku vrijednost Sjeverne Koreje u pozadini podrške Sjeverne Koreje u ratu i formiranju trilateralnog saveza SAD - Južna Koreja - Japan- naveo je šef odsjeka za ruske studije na Univerzitetu Hankuk, Jeh Sung Hun.

On je dodao kako očekuje da saradnja Sjeverne Koreje i Rusije brzo napreduje, pošto su interesi obje države usklađeni. Tokom nedavne posjete Rusiji, sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Un je obišao vojne objekte, uključujući fabrike koje proizvode borbene avione.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:58