Asanž / FOTO: PRTSC
27/06/2024 u 07:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD: Džulijan Asanž je ljude doveo "u opasnost"

SAD su ocijenile da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž koji je sada slobodan po neuobičajenom sporazumu sa američkim vlastima o priznavanju krivice za djelo za koje mu se računa da je zatvorsku kaznu izdržao u pritvoru Velikoj Britaniji, doveo ljude "u opasnost" 2010-ih godina objavljivanjem hiljada povjerljivih državnih podataka i dokumenata SAD.

- Objavljeni dokumenti dali su identifikacione informacije o pojedincima u kontaktu sa Stejt departmentom, uključujući opozicione lidere, aktiviste za ljudska prava širom svijeta, koji su bili izložene riziku zbog objelodanjivanja tih podataka - rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

- To je takođe omelo sposobnost američkog osoblja da gradi odnose i da vodi iskrene razgovore - dodao je Miler.

U srijedu je Asanž (52) pušten na slobodu poslije kratkog ročišta u američkom saveznom sudu u Sajpanu, na Sjevernim Marijanskim ostrvima, gdje je priznao da je pribavljao i objavljivao američke vojne tajne. Vratio se u Australiju, svoju zemlju porijekla.

Džulijan Asanž na slobodi nakon što je priznao krivicu

Po sporazumu, taj bivši informatičar se izjasnio krivim za kovanje zavjere za dobijanje informacija o nacionalnoj odbrani i za njihovo otkrivanje, za šta je kažnjen pet godina zatvora, ali tamo nije dospio jer je taman toliko donedavno bio u ekstradicionom pritvoru u Velikoj Britaniji, te je tako odmah pušten na slobodu.

Američko pravosuđe ga je gonilo jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.

Asanža njegove pristalice vide kao "heroja slobode govora", ali njegovi kritičari ga optužuju što je objavio velike količine vladinih dokumenata bez ikakvog filtriranja.

U to vrijeme, Stejt department je "morao da učini sve kako bi sačuvao ljude od opasnosti", podvukao je Miler ne iznoseći detalje.

Portparol Stejt departmenta je odbio da komentariše sporazum pravosuđa s Asanžom i pregovore s Australijom, posebno one koji su omogućili da se razriješi ova pravna saga koja je trajala skoro 14 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 07:55