SAD gube moć na važnom području: Amerika moli Japan za pomoć / - PIXABAY.COM
10/06/2024 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD gube moć na važnom području: Amerika moli Japan za pomoć

Sjedinjene Američke Države zatražile su danas pomoć Japana da brzo dopune svoje zalihe projektila, s obzirom na ratove koji bijesne na Bliskom istoku i u Ukrajini, i da Vašington želi da očuva kredibilnost svoje moći odvraćanja na području Indo-Pacifika.

- Jasno je da vojnoindustrijska baza SAD ne može da izađe u susret svim strateškim izazovima i svim obavezama koje imamo - rekao je ambasador SAD u Japanu, Ram Imanuel.

Prethodno su SAD i Japan imali prvi sastanak na temu ubrzanja vojno-industrijske saradnje, dva mjeseca pošto su predsjednik SAD Džozef Bajden i japanski premijer Fumio Kišida potpisali o tome sproazum.

- Ovdje nije cilj da imamo više sastanaka. Cilj je proizvodnj - rekao je Imanuel i dodao: - Oni koji žele da naude Sjedinjenim Državama neće čekati naše industrijske kapacitete da se sami izgrade.

Ambsador je rekao da će kapaciteti Kine za gradnju bojnih brodova nadmašiti američke kapacitete, i ocijenio da bi popravke američkih brodova i ratnih aviona na području Japana moglo da oslobodi američke industrijske kapacitete i omogući im da se posvete izgradnji novih brodova.

 

Hrvatska kupuje osam američkih helikoptera Crni soko

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 13:28