/ - PHOTO BY MIMI THIAN ON UNSPLASH, ILUSTRACIJA
27/05/2023 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD i Japan jačaju saradnju u razvoju čipova

Dvije su zemlje u zajedničkom saopštenju pristale na jačanje saradnje između vlastitih centara za istraživanje i razvoj dok planiraju buduću tehnološku saradnju

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Japan će produbiti saradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, objavile su obje zemlje, što je najnoviji znak jačanja veza između dvije saveznice na području kompjuterske industrije.

Odluka, koja takođe uključuje saradnju na području kvantnog računarstva i rasprave o vještačkoj inteligenciji, najavljena je u vrijeme kada Vašington i Tokio smanjuju svoju izloženost Kini i sarađuju kako bi proširili proizvodnju čipova te osigurali napredne kompenente nužne za ekonomski rast, prenosi SEEbiz.

SAD, Japan i druge zemlje članice grupe G7, prošle sedmice su pristali na smanjivanje rizika, ali ne i udaljavanje od Kine, naglasivši pritom duboku zabrinutost među naprednijim demokraijama zbog rastuće kineske tehnološke moći i njene uloge u tehnološkim snabdjevnim lancima.

Dvije su zemlje u zajedničkom saopštenju pristale na jačanje saradnje između vlastitih centara za istraživanje i razvoj dok planiraju buduću tehnološku saradnju.

Pristale su sarađivati kako bi identifikovali i razriješili geografsku koncentraciju proizvodnje koja potkopava otpornost snabdjevnog lanca poluprovodnika. Takođe su se obvezale jačati snabdjevne lance tako što će sarađivati sa zemljama u razvoju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:10