Црна Гора / - фото: Пиксабеј
06/10/2022 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: Lideri u Crnoj Gori da uspostave efikasnu vlast što prije

Portparol Stejt departmenta je naveo da Crna Gora sama odlučuje o tome kako će vlada i sudovi biti konstituisani, ali da „dok neizvjesnost traje – to ne služi interesima crnogorskih građana“

SAD su pozvale sve lidere u Crnoj Gori da rade na uspostavljanju "efikasne vlasti, što je brže moguće" i poručile da je neophodno biti na oprezu zbog "ruskih malignih napora", javlja Glas Amerike (VOA).

Komentarišući aktuelnu političku i institucionalnu krizu u Crnoj Gori, uključujući i nefunkcionisanje Ustavnog suda, portparol Stejt departmenta je naveo da Crna Gora sama odlučuje o tome kako će vlada i sudovi biti konstituisani, ali da „dok neizvjesnost traje – to ne služi interesima crnogorskih građana“.

Na pitanje da li bi SAD podržale vladu u kojoj bi bio Demokratski front, iz Stejt departmenta je ponovljeno da taj politički blok „nije pokazao liderstvo u usvajanju ključnih reformi potrebnih za napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i da nastavlja da odbija da javno osudi rusku nelegalnu agresiju na Ukrajinu“.

Više od mjesec i po nakon izglasavanja nepoverenja 43. vladi, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, i dalje nema naznaka o tome kako će aktuelna kriza biti riješena.

Skupština Crne Gore prošle nedelje nije glasala o incijativi predsjednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata aktuelnom sazivu parlamenta, nakon što je većina poslanika glasala protiv dnevnog reda.

Đukanović je, s druge strane, odbacio predlog parlamentarne veći da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

U Stejt departmentu nisu željeli da komentarišu nedavnu akciju crnogorskih vlasti koja je rezultirala hapšenjem dvojice crnogorskih državljana, protjerivanjem šest ruskih diplomata, te zabranom ulaska za 28 stranaca.

- Nije iznenađujuće što se maligni napori Ruske Federacije mogu otkriti bilo gdje – takvi napori štete interesima građana u velikom broju zemalja i zahtijevaju stalni oprez - zaključuje se u reagovanju Stejt departmenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:38