ilustracija / - EPA-EFE
28/09/2024 u 21:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD naredile evakuaciju porodica diplomata u Libanu

Američki Stejt department naredio je danas porodicama zaposlenih u američkoj ambasadi u Libanu da napuste zemlju zbog "nesigurne i nepredvidljive bezbjednosne situacije u Bejrutu", proizilazi iz saopštenja.

Američko ministarstvo spoljnih poslova takođe je pozvalo američke državljane da napuste Liban „dok su još raspoložive komercijalne opcije“ za odlazak, prenosi N1. Njemačka je objavila danas da evakuiše porodice svojih diplomata iz Izraela, Libana i Zapadne obale gdje je takođe odlučila da smanji na strogo neophodno osoblje u svojim diplomatskim misijama.

Hezbolah potvrdio da je njihov vođa Hasan Nasralah ubijen

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sazvalo svoj krizni štab posle ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, u udaru izraelske vojske kod Bejruta, da razgovara o „vrlo napetoj situaciji u Libanu i regionu posle najnovijih udara“.

Izrael je saopštio danas da je vođa Hezbolaha ubijen prethodnog u njihovom ciljanom vazdušnom udaru na predgrađe Bejruta, a Hezbolah je potvrdio da je ubijen.

Berlin je odlučio da „podigne nivo krize za svoje misije u Bejrutu, Ramali i Tel Avivu, navodi se u saopštenju njemačkog ministarstva.

- Konkretno to znači da će otići članovi porodica osoblja koje se tu nalazi i otići na siguno mjesto u regionu ili u Njemačku- saopštilo je ministarstvo.

Kako se dodaje, osoblje u misijama će biti redukovano, dok će se paziti da su misije u stanju da sprovode sve svoje zadatke. Njemačka je već ranije upozorila svoje državljane o rizicima putovanja u Izrael, Liban i palestinske teritorije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 21:41