/ - UNSPLASH, ZASTAVA SAD, AMERIKA
26/01/2024 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD pauzirale finansiranje agencije UN za Palestince

Šef UNRWA Filipe Lazarini rekao je da je raskinuo ugovore sa nekoliko zaposlenih i naredio istragu pošto je Izrael iznio informacije u kojima se navodi da su oni imali ulogu u napadu

Sjedinjene Američke Države (SAD) privremeno su obustavile finansiranje agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) nakon navoda da je osoblje agencije umiješano u Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, prenosi MINA.

UNRWA je glavna agencija koja pruža pomoć stanovništvu Gaze u jeku humanitarne katastrofe izazvane ofanzivom Izraela na Hamas u Gazi posle napada 7. oktobra.

Zvaničnici UNRWA nijesu komentarisali kako će na njen rad uticati odluka SAD o obustavljanju finansiranja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šef UNRWA Filipe Lazarini rekao je da je raskinuo ugovore sa nekoliko zaposlenih i naredio istragu pošto je Izrael iznio informacije u kojima se navodi da su oni imali ulogu u napadu.

Američki Stejt department saopštio je da postoje optužbe protiv 12 zaposlenih.

Lazarini je u saopštenju naveo da su optužbe "šokantne" i rekao da će svaki zaposleni "umiješan u terorističke akte biti pozvan na odgovornost, uključujući i krivično gonjenje".

On nije precizirao kakva je bila navodna uloga osoblja agencije u napadu u kojem su pripadnici Hamasa upali na jug Izraela i ubili oko 1,2 hiljade ljudi, a kidnapovali oko 250.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:27