/ - UNSPLASH, ilustracija
21/04/2023 u 19:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD upozorio na rusko izbjegavanje sankcija

Sastao se s vladinim zvaničnicima, finansijskim institucijama i drugim poslovnim subjektima

Visoki američki zvaničnik upozorio je evropske zemlje na ruske napore da se domognu određenih roba, u trenutku kad Vašington nastoji spriječiti zaobilaženje zapadnih sankcija, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

Brian Nelson, zamjenik ministra finansija za pitanja terorizma i finansijsku obavještajnu službu, ove je sedmice posjetio Švajcarsku, Italiju, Austriju i Njemačku.

Sastao se s vladinim zvaničnicima, finansijskim institucijama i drugim poslovnim subjektima.

Ministarstvo finansija SAD-a je upozorilo da Vašington vjeruje da Rusija koristi metode izbjegavanja za sticanje desetak vrsta robe, uključujući elektroničke komponente, optiku i proizvodnu opremu, prema dokumentu koji je predat partnerskim zemljama i u koji je Reuters imao uvid.

Ta roba između ostalog uključuje procesore i kontrolere, videokamere, lasere i generatore signala.

Nelsonova posjeta dolazi dok Vašington pokušava suzbiti rusko izbjegavanje sankcija i uoči putovanja Elizabeth Rosenberg, pomoćnice državnog sekretara za pitanja finansiranja terorizma i finansijski kriminal u Kazahstan i Kirgistan sljedeće sedmice.

Vašington je ranije rekao da je zabrinut zbog izbjegavanja sankcija preko Kazahstana.

Ministarstvo finansija takođe objašnjava na koje bi finansijske institucije trebali paziti dok pokušavaju identifikovati ruske mreže nabavke, navodi se u dokumentu.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, uključujući Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo, uveli su sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana i nastavili su pojačavati pritisak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 09:52