Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/01/2024 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD želi razgovore sa Kinom o smanjenju nuklearnih rizika

Dvijebzemlje održale su prve razgovore o nuklearnom oružju u posljednjih skoro pet godina 6. novembra, ali sastanak nije imao konkretne rezultate

Predsjednici Kine i SAD Đinping i Đo Baden najavili su tokom samita u decembru nastavak vojnog dijaloga.

Pentagon saopštio da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će do 2030, a taj broj vjerovatno će se popeti na preko 1.000.

SAD ne očekuje skore formalne pregovore sa Kinom o kontroli nuklearnog naoružanja, ali želi početak razgovora o praktičnim mjerama za smanjenje rizika, izjavio je viši direktor Bijele kuće za kontrolu naoružanja Pranaj Vadi.

- Važno je imati početne pregovore o kontroli naoružanja... sa Kinom”, rekao je Vadi za istraživački Centar za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona.

Vadi je takođe naglasio potrebu da pregovori uključe ključne kineske donosioce odluka ili uticajne ljude o nuklearnom oružju u zemlji.

- Znamo da nećemo uskoro ući u formalne pregovore o kontroli naoružanja. Znamo da se njihov arsenal još gradi - rekao je Vadi.

SAD i Kina održale su prve razgovore o nuklearnom oružju u posljednjih skoro pet godina 6. novembra, ali sastanak nije imao konkretne rezultate.

Ti razgovori su održani uoči decembarskog samita između predsjednika SAD Bajdena i predsjednika Kine Đinpinga na kojem je najavljen nastavak vojnog dijaloga.

U svom godišnjem izvještaju o kineskoj vojsci u oktobru, Pentagon je naveo da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će se taj broj do 2030. vjerovatno popeti na preko 1.000.

SAD ima oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, od kojih je raspoređeno 1.419 strateških nuklearnih bojevih glava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:29