Sadik Kan / RTS
04/05/2024 u 20:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sadik Kan po treći put izabran za gradonačelnika Londona

Laburista Sadik Kan pobedio je na izborima za gradonačelnika Londona, osvojivši istorijski treći mandat, dok laburisti nastavljaju da nižu pobjede na lokalnim izborima.

Aktuelni gradonačelnik, sin pakistanskih imigranata, postao je lice kontinuiteta britanske prestonice. Sin vozača autobusa (53) osvojio je vlast u Londonu prvi put 2016. godine. Tada je postao prvi musliman na čelu jedne zapadne prestonice.

S ovim trećim mandatom, osvojenim protiv glavne konzervativne protivkandidatkinje Suzan Hol, po dugovječnosti je nadmašio svog prethodnika, konzervativca Borisa Džonsona, koji je dva puta biran za gradonačelnika Londona.

Za svog prvog mandata Kan se snažno borio protiv Bregzita. Ovaj put je obećao grad koji će biti „pravedniji, sigurniji, zeleniji za sve“. Najavio je proširenje programa besplatnog ručka za djecu javnih škola.

Lokalni izbori u Velikoj Britanij: Svojevrsni test za konzervativce i premijera Sunaka

Kan, koji je rastao u socijalnim stanovima, zalaže se za izgradnju 40.000 novih stambenih jedinica. Obećao je da će preduzeti mjere kako bi se obezbijedilo da u Londonu do 2030. više ne bude beskućnika.

Torijevci novog/starog gradonačelnika napadaju zbog pitanja bezbjednosti. Optužuju ga da je odgovoran za povećanje broja napada u britanskoj prestonici, što Sadik Kan pripisuje politici štednje konzervativnih vlada koja je dovela do smanjenja broja policajaca.

Britanski glasači u četvrtak su birali više od 2.000 većnika u lokalnim vlastima širom Engleske, kao i nekoliko gradonačelnika, uključujući i gradonačelnika Londona, a laburisti su zabilježili odličan rezultat.

Parlamentarni izbori održavaju se takođe ove godine, a ankete pokazuju da bi mogli dovesti na vlast lidera laburista Kira Starmera posle 14 godina konzervativne vlade.

Izazivajući britanskog premijera Rišija Sunaka da raspiše izbore, Starmer je rekao: „Četrnaest godina i, žao mi je, ali nije mi bitno koju političku stranku podržavate, ako vam je zemlja u gorem stanju od onog u kojem ste je zatekli, ne zaslužujete biti u vladi ni jednog trenutka duže.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:19