Mišel, Li i Der Lajen / - MEDIABIRO
08/12/2023 u 22:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samit Kine i EU u Pekingu: Obje strane treba da budu posvećene miru, dijalogu i saradnji

Dvije strane će produbiti saradnju na polju ekonomije i trgovine, zelenog razvoja, geografskih indikacija i prava intelektualne svojine, dogovorili su se lideri Kine i EU

Kineski premijer Li Ćijang, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u četvrtak su zajedno predsjedavali 24. Samitom Kine i EU.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (KMG), Li je rekao da obije strane treba da ostanu posvećene dijalogu, a ne konfrontaciji, saradnji, a ne razdvajanju, miru,a ne konfliktu, kako bi upravljale odnosima Kine i EU.

On je rekao da je Kina spremna da radi sa EU na održanju korektnog pozicioniranja sveobuhvatnog strateškog partnerstva, traženju zajedničkog jezika, jačanju međusobne saradnje i multilateralne koordinacije.

- To čini odnose Kine i EU stabilnijim, konstruktivnijim i korisnijim, i daje veći doprinos prosperitetu, stabilnosti i razvoju evroazijskog kontinenta i svIJeta u cjelini. Kina se protivi kršenju osnovnih normi tržišne ekonomije i protivi se politizovanju ekonomskih i trgovinskih pitanja ili preopterećenju koncepta bezbednosti - kazao je on.

Dvije strane su se složile da nastave da obezbjeđuju uspjeh institucionalnih dijaloga na svim poljima i nivoima, ostanu posvećene otvorenosti i obostranim interesima, obezbijede fer i nediskriminatorno poslovno okruženje za međusobne kompanije i na odgovarajući način riješe razlike kroz dijalog i konsultacije.

Dvije strane će produbiti saradnju na polju ekonomije i trgovine, zelenog razvoja, geografskih indikacija i prava intelektualne svojine, dobro koristiti mehanizme dijaloga o kontroli izvoza, istražiti uspostavljanje mehanizma ranog upozoravanja za ključne sirovine i izgraditi stabilno partnerstvo u lancu snabdijevanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SAMITKINAEU
28. april 2024 14:30