Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - FIRMBEE.COM, ŽENA, POSAO, ILUSTRACIJA
23/07/2024 u 22:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAP gasi do deset hiljada radnih mjesta

Njemački softverski div SAP objavio je da planira da ugasi do deset hiljada radnih mjesta, stavljajući akcenat na restrukturiranje poslovanja i pojačani fokus na poslovanje s vještačkom inteligencijom.

Umjesto planiranih osam hiljada radnih mjesta, firma je u ponedjeljak veče objavila da će ih ugasiti devet hiljada do deset hiljada, budući da su radnici sami nagovijestili da su spremni otići, prenosi Mina biznis.

Na kraju drugog kvartala, firma je imala 105,32 hiljade zaposlenih, oko tri hiljade manje nego na kraju marta, prenosi SEEbiz.

SAP je pojačao fokus na vještačku inteligenciju i u januaru je najavio plan restrukturiranja.

U drugom tromjesečju, prihod njemačkog diva skočio je deset odsto na 8,29 milijardi eura.

- Nastavljamo da ulažemo u našu transformaciju, kako bismo bili lider u poslovnom AI-ju - rekao je izvršni direktor, Christian Klein.

Prihod od prodaje licenci za softver smanjio se u drugom tromjesečju 28 odsto na 200 miliona eura.

Operativna dobit, mjerena međunarodnim računovodstvenim standardima (IFRS), smanjena je 11 odsto na 1,22 milijarde eura, zbog troškova restrukturiranja od 600 miliona eura.

Neto dobit potonula je 69 odsto na 918 miliona eura, odražavajući visoku poredbenu osnovicu na početku prošle godine zbog prodaje američkog ogranka Qualtricsa.

Firma je potvrdila da u ovoj godini očekuje prihod u oblaku (cloud) u rasponu od 17 do 17,3 milijarde eura, veći 24 do 27 odsto nego lani, kada se isključe promjene valutnih kurseva.

U narednoj godini, program smanjenja broja radnih mjesta i uštede troškova trebalo bi da povećaju operativnu dobit za 200 miliona eura.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

06. septembar 2024 04:01