Ilustracija / Shutterstock
04/03/2023 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Saudijska Arabija pogubila dva osuđenika

Prvi osuđenik na smrt je proglašen krivim za pokušaj dizanja u vazduh naftne instalacije i pucanje u nekoliko pripadnika snaga bezbjednosti, a drugi osuđenik je proglašen krivim za silovanje maloljetnika

Saudijska Arabija, jedna od zemalja koja najviše primjenjuje smrtnu kaznu, u subotu je pogubila dvojicu muškaraca čime je broj pogubljenja od početka godine porastao na šest, prenijeli su tamošnji mediji.

Prvi osuđenik na smrt je proglašen krivim za pokušaj dizanja u vazduh naftne instalacije i pucanje u nekoliko pripadnika snaga bezbjednosti, javila je saudijska agencija SPA, ne navodeći detalje o datumu napada ni o broju mogućih žrtava.

Drugi osuđenik je proglašen krivim za silovanje maloljetnika, dodala je agencija.

Oba pogubljenja su izvršena u regionu Meke na zapadu zemlje.

Od početka godine je pogubljeno ukupno šest osoba.

Četiri osobe optužene za otmicu i ubistvo pogubljene su prije tri dana u regionu Al Baha na jugozapadu.

Više od 1.000 ljudi pogubljeno je od kada su kralj Salman i njegov sin Mohamed bin Salman došli na vlast 2015. godine, navodi se u izvještaju britanske organizacije „Reprieve“ i saudijskog ogranka Evropske organizacije za ljudska prava.

Današnja pogubljenja pokazuju „volju vlade da uspostavi bezbjednost i dijeli pravdu“ i trebalo bi da posluži kao upozorenje drugim potencijalnim prestupnicima, dodala je agencija SPA pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:09