Savjet bezbjednosti  / Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL
25/03/2024 u 22:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet bezbjednosti odbio raspravu o NATO bombardovanju SRJ

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, uz žestoko protivljenje Rusije, odbio je raspravu o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, pošto za dnevni red nije glasao dovoljan broj ambasadora država članica.

Za predlog rasprave, koji je podnijela Rusija, glasale su tri članice Savjeta bezbednosti, dok je preostalih 12 bilo uzdržano.

Glasanju je prethodila duga rasprava između ambasadora Rusije i Francuske, Vasilija Nebenzje i Nikolasa de Rivijea, koji su iznijeli oprečne stavove o potrebi da se o bombardovanju NATO 1999. godine raspravlja u ovom tijelu Ujedinjenih nacija, prenosi RTS.

- Rusija je ovo predložila bez konsultacija sa Srbijom koja je stavljena pred svršen čin. Rekao sam srpskim diplomatama da ovakva sjednica neće biti održana... Pozivam predstavnika Ruske federacije da, recimo sjutra, održi ovakvu raspravu u arija formatu, rekao je francuski ambasador.

"Arija formula" neformalni je format sastanaka Savjeta bezbjednosti, nastao tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, koji ne pretpostavlja redovne procedure i prisustvo svih država članica ovog tijela.

Ruski ambasador je rekao da je jasno da se izvjestan broj članica protivi ovakvoj raspravi. Kazao je da je "agresija NATO pokrenuta pod lažnim izgovorom", zbog čega ovo pitanje "nije vezano za istoriju, već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada".

Nebenzja je, istovremeno, naveo da je ovaj sastanak u programu rada za mart koji je dostupan svima, ali da je Francuska tek danas dovela u pitanje ovu tačku dnevnog reda.

- Istorija treba da ostavimo istoričarima, a pravdu tribunalima... Treba pažljivo da raspolažemo vremenom ovog savjeta, rekao je francuski ambasador.

Francuski stav podržao je i zamjenik američkog ambasadora pri UN, Robert Vud, koji je rekao da su SAD bile uzdržane zbog načina na koji je Rusija predložila raspravu.

- Možemo da podržimo održavanje ovakvog sastanka u odgovarajućem formatu, na kojem bi se raspravljalo od tragičnim događajima iz prošlog vijeka, ali ne možemo da dozvolimo da Savjet bezbjednosti postane poligon za rusku propagandu, rekao je američki diplomata.

Nebenzja: Posledice nelegalne agresije i dalje potresaju Balkan

Bez obzira na ishod glasanja, ruski ambasador je rekao da posledice nelegalne agresije NATO na SR Jugoslaviju i dalje imaju negativne posledice po stabilnost Balkana.

Bez obzira na cinične primjedbe zapadnih kolega, ističe ruski diplomata, pitanje Kosova nije istorijsko, jer se i dalje nalazi na dnevnom redu sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

- 24. marta 1999. godine, kaolicija koja se naziva odbrambenom alijansom izvršila je invaziju na SR Jugoslaviju pod izgovorom da zaustavlja etničko čišćenje. Ustvari, policija i vojska su se borili protiv terorističkih bandi na Kosovu, rekao je Nebenzja.

Kako je naveo, jedan od lidera te zloglasne Oslobodilačke vojske Kosova je sada u Hagu zbog nemilosrdnog ubijanja Srba i Albanaca koje nisu smatrali lojalnim.

- Zapadna propaganda učinila ih je gerilcima željnim mira i ratnicima dobra, objasnio je ruski ambasador.

Ta agresija, rekao je Nebenzja, trajala je 78 dana i izazvala je neopisivu patnju i žrtve u stanovništva.

- To je bilo brutalno kršenje međunarodnog prava... Istovremeno, u dramatičnoj je mjeri okrnjen autoritet Savjeta bezbjednosti", rekao je ruski ambasador.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:50