ilustracija / - FOTO: EPA EFE
07/09/2024 u 08:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Savjet bezbjednosti UN-a velikom većinom osudio talibane zbog ugnjetavanja žena

Dvanaest od petnaest članica Savjeta bezbjednosti UN-a osudilo je nastavak "ugnjetavanja" žena u Avganistanu, izrazivši zabrinutost zbog novog zakona o moralu koji, kako navode, podriva izglede za "reintegraciju" ove zemlje u međunarodnu zajednicu.

U zajedničkoj izjavi, Ekvador, Francuska, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Sijera Leone, Slovenija, Švajcarska, Velika Britanija i SAD "izražavaju svoju duboku zabrinutost u vezi sa takozvanim ‘moralnim zakonom‘ koji su objavili talibani".

Rusija, Kina i Alžir bili uzdržali su se pri izjašnjavanju o deklaraciji.

- Želimo da naglasimo da talibanske akcije ove vrste jednostavno potkopavaju napore međunarodne zajednice da se uključi u dijalog sa talibanima (...), da se postigne mir i kod kuće i sa susjedima, i da se zemlja u potpunosti reintegriše u međunarodnu zajednicu - piše u deklaraciji koju je novinarima pročitao japanski ambasador Jamazaki Kazujuki, prenose agencije.

"Najoštrije osuđujemo nastavak sistematske rodno zasnovane diskriminacije i ugnjetavanja žena i djevojaka koje sprovode talibani", dodao je on.

Nedavno usvojeni zakon talibanske vlade za "promovisanje vrline i sprečavanje poroka" reguliše mnoge aspekte života Avganistanaca u skladu sa šerijatskim zakonom.

Zakon, koji je izazvao veliku zabrinutost kod mnogih Avganistanaca i branilaca ljudskih prava, zabranjuje ženama da se njihov glas čuje izvan njihovih domova i zahtijeva od njih da pokriju cijelo tijelo i lice ako moraju da izađu "iz nužde".

Talibani odbacuju kritiku UN zbog zakona koji zabranjuju ženski glas i otkrivena lica u javnosti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 09:45