Ukrajina, rat.  (FOTO: Vlada CG) / - GOV.ME
17/05/2023 u 12:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet Evrope osnovao registar odštete za rusko uništavanje Ukrajine

Registar odštete, koji će biti podnijet u Hagu, ima za cilj da evidentira "opipljive troškove" koje je Rusija u tom periodu nanijela Ukrajini

Savjet Evrope (SE) osnovao je registar odštete kojim bi se, kako je saopšteno, evidentiralo rusko uništavanje Ukrajine za buduću kompenzaciju, prenosi MINA.

Lideri 46-članog Savjeta, uključujući francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca, naglasili su da će Moskva biti odgovorna za štetu i uništenje koje je izazvala u petnaestomjesečnoj invaziji na svog susjeda.

Registar odštete, koji će biti podnijet u Hagu, ima za cilj da evidentira "opipljive troškove" koje je Rusija u tom periodu nanijela Ukrajini, prenosi AFP.

-Bez pravde neće biti pouzdanog mira, a registar postavlja osnovu za potpuni mehanizam kompenzacije- rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju učesnicima samita.

On je upozorio da napadi balističkih raketa i dronova na Ukrajinu pokazuju da se Rusija "veoma trudi da poboljša svoju sposobnost ubijanja".

-Ukrajini su potrebni dodatni sistemi protivvazdušne odbrane i rakete, kao i više borbenih aviona, bez kojih nijedan sistem protivvazdušne odbrane neće biti savršen-kazao je Zelenski.

Poziv je uslijedio neposredno nakon što je Zelenski obišao glavne evropske prijestonice kako bi ih ubijedio da daju ratne avione uoči očekivane ofanzive na ruske položaje u Ukrajini.

Kako se navodi, Zelenski je dobio obećanje o dodatnim vojnim isporukama iz Njemačke, Francuske i Britanije, koje su najavile i da će obučavati ukrajinske borbene pilote.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, zapadne zemlje su, međutim, oprezne u pogledu isporuke naprednih borbenih aviona Ukrajini, plašeći se da bi njihova upotreba mogla eskalirati rat.

Britanski premijer Riši Sunak i njegov holandski kolega Mark Rute složili su se na samitu da će izgraditi "međunarodnu koaliciju koja će Ukrajini obezbijediti borbene vazdušne sposobnosti, uz podršku u svemu, od obuke do nabavke aviona F-16".

Drugi lideri su na samitu na Islandu istakli su kao važnan registar šteta, navodeći kako se vidi da je bila opravdana odluka da se Rusija izbaci iz SE prije godinu zbog njenog rata u Ukrajini.

Šolc je rekao da će registar igrati centralnu ulogu u "kažnjavanju i zahtijevanju odgovornosti za ratne zločine koje su počinili ruski okupatori", dok je Makron pozvao druge zemlje da se pridruže inicijativi.

Sjedinjene Države koje su na samitu, u ulozi posmatrača, podržale su osnivanje registra.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će registar igrati ulogu u odvraćanju daljih ruskih ratnih zločina i nazvala ga važnim za budućnost.

-Samo pravda može biti temelj trajnog mira u Ukrajini- kazala je Fon der Lajen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:07