Ilustracija Jermenija i Azerbejdžan / - SHUTTERSTOCK
11/04/2023 u 22:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sedam vojnika poginulo u razmjeni vatre na granici Azerbejdžana i Jermenije

Jermenija i Azerbejdžan su večeras razmijenili optužbe za sukob u kojem su poginula tri azerbešdžanska i četiri jermenska vojnika

U razmjeni vatre u spornom planinskom regionu Nagorno-Karabahu na granici Azerbejdžana i Jermenije, poginulo je sedam vojnika na obje strane, saopštile su vlasti.

Jermenija i Azerbejdžan su večeras razmijenili optužbe za sukob u kojem su poginula tri azerbešdžanska i četiri jermenska vojnika.

Ove dvije bivše sovjetske republike na Kavkazu sukobile su se u kratkom ratu 2020. za kontrolu nad enklavom Nagorno-Karabah, uglavnom naseljen Jermenima, koju je osvojio Baku, a dvije strane nisu postigle mirovni sporazum, te su sukobi česti.

Prvi sukob te dvije države oko Nagorno-Karabaha, početkom `90-ih, u vrijeme raspada SSSR, ostavio je 30.000 mrtvih i završio se pobjedom Jermena, uz podršku Moskve. Ali, Azerbejdžan se osvetio u jesen 2020. i ponovo zauzeo veliki dio te teritorije tokom drugog rata sa 6.500 mrtvih.

Sukob 2020. rezultirao je vojnim porazom Jermenije i sporazumom o prekidu vatre koji je sponzorisala Rusija i tamo rasporedila mirovne snage.

Od tada su se jermenski premijer Nikol Pašinjan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev sastali nekoliko puta da bi razgovarali o mirovnom sporazumu, uključujući posredovanje EU i SAD, ali nije bilo rezultata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 06:26