Antonio Gutereš / - UN
23/01/2024 u 23:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef UN-a: Palestinci imaju pravo da izgrade nezavisnu državu

Svi moraju priznati pravo palestinskog naroda da izgradi vlastitu, potpuno nezavisnu državu. I svako odbijanje prihvatanja dvodržavnog rješenja mora biti odlučno odbijeno, naglasio je Gutereš

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da bi "odbijanje i uskraćivanje prava palestinskom narodu da ima državu moglo na neodređeno vrijeme produžiti sukob koji je postao glavna pretnja međunarodnom miru i sigurnosti".

- Svi moraju priznati pravo palestinskog naroda da izgradi vlastitu, potpuno nezavisnu državu. I svako odbijanje prihvatanja dvodržavnog rješenja mora biti odlučno odbijeno - naglasio je Gutereš, prenose mediji.

On je istakao da je takvo rješenje „jedini put za postizanje trajnog i ravnopravnog mira u Izraelu, Palestini i cijelom regionu.

Guteš je rekao Vijeću sigurnosti da je humanitarna situacija u palestinskoj enklavi „užasavajuća“ i da „ljudi u Gazi ne samo da rizikuju da ih ubije nemilosrdno bombardovanje nego da postoji i sve veća mogućnost zaraze hepatitisom A, dizenterijom, kolerom“.

- Cijela populacija Gaze suočava se s razaranjem razmjera i brzine bez premca u novijoj istoriji. Ništa ne može opravdati kolektivnu kaznu nad palestinskim narodom -  rekao je Gutereš u Njujorku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:34