Застава САД / - Фото: Твитер
30/03/2022 u 17:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Секретар одбране САД: Путин дирнуо у срце трансатлантске безбједности

Остин је рат у Украјини назвао „Путиновим ратом избора“, говорећи у Пентагону на почетку састанка са њемачком министарком одбране Кристин Ламбрехт

Амерички секретар одбране Лојд Остин казао је да инвазија руског предсједника Владимира Путина не укључује само напад на Украјину, већ и "напад на принципе који су у срцу трансатлантске безбједности".

Остин је рат у Украјини назвао „Путиновим ратом избора“, говорећи у Пентагону на почетку састанка са њемачком министарком одбране Кристин Ламбрехт.

- Путинов рат избора односи ужасан број цивилних жртава и приморава милионе невиних Украјинаца да напусте земљу - навео је он, преноси Н1.

Остин је захвалио Берлину што сарађује са САД у распоређивању војника широм Њемачке последњих мјесеци, као дио повећаног америчког присуства у Европи. Такође је поздравио то што је Њемачка одлучила да потроши два одсто своје производне зараде на одбрану.

- Заједно смо послали јасну поруку, а та порука је да ће сваки изазов по нашу безбједност бити дочекан чврстим и јединственим одговором. А наша посвећеност заједничкој одбрани НАТО је чврста као стијена - поручио је Остин.

Ламбрехт је казала да су односи Немачке и САД "добри" и "постојани".

- Састали смо се у веома проблематичним временима, а оно што је за мене важно је да су трансатлантски односи, посебно између Њемачке и САД, намијењени да трају и одрживи су, тако да можемо да покажемо да можемо да ујединимо НАТО и Европу против предсједника Путина у виду санкција о којима смо заједнички одлучили, и посебно кроз подршку коју показујемо својим савезницима у алијанси - рекла је Ламбрехт.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 04:43