Džo Bajden / - EPA
24/04/2024 u 10:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Senat usvojio zakon o zabrani Tik Toka: Bajden saglasan sa ovom odlukom

Senat je kasno sinoć usvojio širok zakonodavni paket koji pruža 95 milijardi dolara strane pomoći Ukrajini, Izraelu i drugim saveznicima Sjedinjenih Američkih Država.

Zakon takođe uključuje odredbu koja bi mogla da dovede do zabrane TikToka u SAD, ako kineski vlasnik popularne platforme ne proda svoj udeo u roku od godinu dana. Predstavnički dom već je odobrio mjeru. U saopštenju nakon njegovog usvajanja, predsjednik Bidjen je rekao da će potpisati zakon u srijedu.

- Potpisaću ovaj zakonski predlog čim sjutra stigne na moj sto i obratiću se Amerikancima, kako bismo počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedjelje. Potreba je hitna i to za Ukrajinu, koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, za Izrael, koji je upravo bio suočen sa napadom Irana bez presedana, za izbjeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju", poručio je Bajden.

TikTok je privukao neželjenu pažnju ne samo zbog zavisnosti od neprekidno ‘listanja‘ video zapisa, već i zbog svog kineskog vlasnika, kompanije ByteDance. To je izazvalo zabrinutost među zakonodavcima i stručnjacima za bezbjednost, koji smatraju da bi kineska vlada mogla da pristupi podacima o milionima korisnika iz SAD na TikToku.

Kako navodi CBS, zakonodavci žele da primoraju ByteDance da proda svoj vlasnički udio, a ukoliko do toga ne dođe, ovim zakonom predviđena je zabrana TikToka u SAD. Vlasniku kompanije dat je period od devet mjeseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri mjeseca, prema kopiji zakona objavljenoj ranije ovog mjeseca.

- Ideja da bismo Komunističkoj partiji dali ovako veliki propagandni alat, kao i mogućnost da prikupi lične podatke 170 miliona Amerikanaca, predstavlja rizik po nacionalnu bezbjednost - rekao je senator Mark Varner, demokrata iz Virdžinije, u CBS emisiji "Face the Nation", u nedelju.

Klejton Alen, analitičar “Eurasia Group“, kompanije za procjenu političkih rizika, istakao je da se ovaj rok poklapa sa predsjedničkom inauguracijom u januaru, a da bi ova politika prema TikToku mogla da se preokrene ukoliko bivši predsjednik Donald Tramp osvoji drugi mandat u novembru.

- Ovo bi moglo postati pitanje za sledeću administraciju. Nisam siguran da bi Tramp bio toliko obavezan da slijedi ono što bi administracija Bajdena željela. Tramp bi ovo mogao da iskoristi za pregovore s Kinom - ocijenio je Alen.

Kompanije koje bi ciljale da otkupe udio “ByteDance-a“ u TikTok-u uključuju Majkrosoft, Orakl i privatne dioničke grupe, rekao je analitičar kompanije “Wedbush Securities“ Den Ajvs. On, ipak, smatra da je malo vierovatno da će “ByteDance“ prodati TikTok sa osnovnim algoritmima, vitalnim softverom koji korisnicima pruža video preporuke na osnovu njihovih interesovanja i navika gledanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:46