Unsplash - Olivier Bergeron Tik -Tok / - UNSPLASH - OLIVIER BERGERON TIK -TOK
12/02/2024 u 23:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Senatori zabrinuti jer Bajdenov izborni štab koristi TikTok

TikTok, kineska društvena mreža, saopštio je da 170 miliona Amerikanaca sada koristi njihovu aplikaciju za kratke video snimke, u odnosu na 150 miliona godinu dana ranije

Predsjednik obaveštajnog odbora američkog Senata Mark Vorner izjavio je da je zabrinut zbog odluke izbornog štaba Džoa Bajdena da koristi aplikaciju TikTok, na šta je Bijela kuća saopštila da se ništa nije promijenilo u pogledu zabrinutosti vlade za nacionalnu bezbjednost.

Vorner je rekao da je zabrinut zbog implikacija kineskog TikToka po nacionalnu bezbjednost i zbog odluke Bajdenovog štaba da se pridruži toj društvenoj mreži, objavio je Rojters.

- Mislim da treba da pronađemo način da slijedimo Indiju koja je zabranila TikTok - kazao je Vorner.

Brojni republikanski članovi Kongresa takođe su kritikovali odluku Bajdenovog štaba o TikToku, navodeći kao razloge za zabrinutost nacionalnu bezbjednost. Bajdenova kampanja za predsjedničke izbore sada ima više od 57.000 pratilaca na TikToku.

Bijela kuća je navela da zabrana korišćenja TikToka na državnim uređajima, koju je Kongres odobrio krajem 2022, ostaje na snazi.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da se iz perspektive Savjeta za nacionalnu bezbjednost „ništa nije promijenilo u vezi sa zabrinutošću za nacionalnu bezbjednost u vezi sa korišćenjem TikToka na vladinim uređajima", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komitet za strana ulaganja u SAD, koji vodi Ministarstvo finansija, u martu je tražio da kineski vlasnici TikToka prodaju svoje akcije ili da se suoče s mogućnošću da aplikacija bude zabranjena, ali administracija potom nije preduzela ništa.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da je Bijela kuća prethodno usvojila zakon koji su predložili Vorner i drugi kako bi administraciji imala nove alate za rešavanje prijetnji koje predstavljaju aplikacije u stranom vlasništvu.

Prošlog mjeseca, TikTok je saopštio da 170 miliona Amerikanaca sada koristi njihovu aplikaciju za kratke video snimke, u odnosu na 150 miliona godinu dana ranije.

Bajdenov štab saopštio je da preduzima dodatne mjere predostrožnosti oko uređaja i koristi sofisticirani bezbjednosni protokol kako bi se osigurala bezbjednost“, dok radi na privlačenju velikog broja mladih glasača koji koriste aplikaciju TikTok.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:50