Si Điping, Makron i Fon der Lajen / - FOTO:EPA
06/05/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Si Đinping sa Makronom i Fon der Lajen: Evropa i Kina kao partneri da doprinesu miru u svijetu

Evropa i Kina kao strateški partneri treba da nastave da daju nove doprinose miru i razvoju u svijetu, poručeno je danas nakon trilateralnog sastanka kineskog predsjednika Si Đinpinga sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen

Predsjednik Si je izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Makronom i predsjednicom Fon der Lajen i istakao da je Francuska prva stanica njegove ovogodišnje posjete inostranstvu i da trilateralni sastanak pojačava evropski značaj ove posjete.

-Kina svojim odnosima sa EU uvijek pristupa iz strateške i dugoročne perspektive. Ona Evropu smatra važnom dimenzijom u svojoj diplomatiji velikih zemalja i važnim partnerom na njenom putu ka kineskoj modernizaciji. Nadamo se da će odnosi Kine i Francuske i Kine-EU ojačati jedni druge i napredovati zajedno- poručeno je sa sastanka u Jelisejskoj palati.

Na sastanku je zaključeno da svijet ulazi u novi period turbulencije i transformacije, a Kina i EU, kao dvije važne sile u svijetu, treba da nastave da vide jedna drugu kao partnere, da ostanu posvećene dijalogu i saradnji, produbljuju stratešku komunikaciju, unapređuju strateško međusobno povjerenje, izgraditi strateški konsenzus, izvršiti stratešku koordinaciju, raditi na stabilnom i zdravom rastu veza Kine i EU i nastaviti da daje nove doprinose miru i razvoju u svijetu.

Si je u nedjelju, stigao u Francusku na svoje prvo putovanje u Evropu od 2019. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:09