Si i Vučić / - FOTO: RTS/PRTSC
08/05/2024 u 07:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Si Đinping sa Vučićem: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine

Predjsednik Kine Si Đingping je sinoć, po dolasku u Beograd, poručio da mu je veiko zadovoljstvo što je u zvaničnoj posjeti Srbiji "na srdačan poziv predsjednika Aleksandra Vučića".

Si je i u ime Vlade i naroda Kine "uputio srdačne pozdrave i najbolje želje prijateljskoj vladi i narodu Srbije" i izrazio uvjerenje da će posjeta "biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije".

- Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprinijeli svojim udjelom u promovisanju mira i razvoja u svijetu - rekao je Si po saopštenju koje je izdala Ambasada Kine, prenijela je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Šta su sve dogovorili Si i Makron: Od civilne nuklearne energije, AI, bezbjednosti

Poručio je da je "čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korijene u srcu dva naroda" i da je uvjeren da će njegova posjeta biti "plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dvije zemlje".

- Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi izdržali su test promjenljivog međunarodnog okruženja i postali lep primer međudržavnih odnosa. Od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, bilateralni odnosi su ostvarili istorijske rezultate - rekao je Si.

Dvije zemlje povezuje čvrsto političko uzajamno povjerenje i postigle su "plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji ‘Pojas i put‘ " - poručio je predsjednik Kine.

Podsjetio je da su se dvije zemlje dogovorile o sveobuhvatnom međusobnom izuzeću od viza, otvorile direktne letove i potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a da "razmena među ljudima postaje sve snažnija".

- Stojeći na novoj istorijskoj početnoj tački, Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno ostala posvećena prvobitnoj težnji i zajedno napredovala u otvaranju novih vidika u saradnji Kine i Srbije s jačim zamahom, većim obimom i višim kvalitetom - najavio je predsjednik Kine.

Naglasio je da se raduje što će imati priliku za detaljnu razmjenu mišljenja s Vučićem o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, obnoviti prijateljstvo, planirati saradnju, istražiti razvoj i izraditi novi plan za razvoj bilateralnih odnosa.

- Uvjeren sam da će ova posjeta biti plodonosna i da će otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije - ponovio je Si.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, neposredno pošto je sa suprugom Tamarom na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sinoć dočekao predsjednika Kine Sija Đinpinga i njegovu suprugu Peng Lijuan, poručio na Instagramu da je Si svojom posjetom "učinio ogromnu čast Srbiji i narodu" koji "iskreno voli Kinu" i "cijeni prijateljstvo te velike zemlje".

- Vizija svijeta za koju se zalažete dala je inspiraciju i snagu našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspjeha - napisao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ukazao da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati "makar malim dijelom" na svu podršku koju kineski predsjednik "nesebično pruža" Srbiji.

- Živjelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumijevanje i čvrstu podršku! - napisao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:21