/ - FOTO: MEDIABIRO
03/04/2024 u 08:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si i Bajden obavili telefonski razgovor

Kineski predsjednik Si Đinping razgovarao je u utorak telefonom sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom na njegov zahtjev.

Dvojica predsjednika imali su iskrenu i detaljnu razmjenu mišljenja o odnosima Kine i SAD i pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Mediabiro.

Predsjednik Si je istakao da je njegov sastanak u San Francisku sa predsjednikom Bajdenom prošlog novembra otvorio viziju orijentisanu ka budućnosti. Proteklih mjeseci njihovi zvaničnici su ozbiljno reagovali na predsjedničko razumijevanje. Odnosi Kine i SAD-a počinju da se stabilizuju i to pozdravljaju i društva i međunarodna zajednica. S druge strane, negativni faktori odnosa takođe rastu, a to zahtijeva pažnju obje strane, izvještava o razgovoru Kineska globalna televizijska mreža.

Predsjednik Si je naglasio da je pitanje Tajvana prva crvena linija koja ne smije da se pređe u odnosima Kine i SAD-a. „Suočena sa separatističkim aktivnostima "tajvanske nezavisnosti" i spoljnim ohrabrenjem i podrškom koju dobijaju, Kina neće sjedati skrštenih ruku“, kazao je.

Predsjednik Si je iznio stav Kine o pitanjima vezanim za Hongkong, ljudska prava, Južno kinesko more i druga pitanja, navodi CGTN.

Predsjednik Bajden je istakao da je odnos SAD-a i Kine najposljedičniji odnos na svijetu.

- Napredak u odnosima od sastanka u San Francisku pokazuje da dvije strane mogu da unaprijede saradnju dok odgovorno upravljaju razlikama - naveo je.

Dvojica predsjednika su takođe razmijenili mišljenja o krizi u Ukrajini, situaciji na Korejskom poluostrvu i drugim pitanjima, zaključuje se u izvještaju CGTN-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:41