Si i Makron najavili razvoj kinesko-francuske saradnje / - AMBASADA NR KINE
26/01/2024 u 09:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Si i Makron održali video-govore povodom 60 godina diplomatskih odnosa Kine i Francuske

Francuska je voljna da se udruži sa Kinom kako bi se riješila globalna pitanja i promovisalo rješavanje međunarodnih kriza

Kineski predsjednik Si Đinping u četvrtak je održao video-govor na prijemu u Pekingu povodom 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih veza između Kine i Francuske.

- Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Francuske prije 60 godina bio je veliki događaj u istoriji međunarodnih odnosa. Uz izuzetnu mudrost i hrabrost, predsjedavajući Mao Cedung i general Šarl de Gol otvorili su vrata razmjeni i saradnji između Kine i Zapada, i pružili nadu svijetu usred Hladnog rata - istakao je Si.

- U proteklih 60 godina odnosi Kine i Francuske uvijek su bili na čelu odnosa Kine sa zapadnim zemljama, u korist dva naroda i svjetskom miru, stabilnosti i razvoju. Jedinstvena istorija odnosa Kine i Francuske oblikovala je "duh Kine i Francuske" koji sadrži nezavisnost, međusobno razumijevanje, dalekovidost, obostranu korist i pobjedničku saradnju - naveo je on.

Si je naglasio da suočene sa novom erom, Kina i Francuska bi trebalo da podrže prvobitnu težnju uspostavljanja diplomatskih odnosa, raduju se budućnosti i usude se da naprave veći napredak.

- Dvije strane bi trebalo da nepokolebljivo razvijaju bilateralne odnose i reaguju na svjetske neizvjesnosti sa stabilnošću odnosa Kine i Francuske. Dvije strane mogu da uzmu Kinesko-francusku godinu kulture i turizma i Olimpijske igre u Parizu kao priliku za proširenje kulturne razmjene i međuljudsku razmjenu i promovisanje bližih veza između naroda - rekao je.

Si je pozvao dvije strane da se zajedno zalažu za ravnopravni i uređeni multipolarni svijet i ekonomsku globalizaciju koja je inkluzivna i korisna za sve i da nastave da doprinose održanju svjetskog mira i stabilnosti i rješavanju globalnih izazova.

- Produbljivanjem tradicionalne saradnje, dvije strane treba aktivno da osluškuju potencijal saradnje u novim oblastima kao što su zelena industrija i čista energija i da razmjenjuju razvojne mogućnosti kroz otvorenost. U susret sljedećih 60 godina, Kina i Francuska će zajedno raditi na stvaranju većih dostignuća - zaključio je Si.

Francuski predsjednik Emanuel Makron takođe je održao video govor.

Makron je rekao da je prije 60 godina general Šarl de Gol prevazišao logiku konfrontacije i donio istorijsku odluku o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom. Danas dvije strane imaju odgovornost da grade na ambicioznim ciljevima postavljenim 1964. godine i nastave da zajedno rade na izgradnji partnerstva koje ne samo da zadovoljava potrebe dva naroda, već doprinosi i svjetskom miru i stabilnosti.

Francuska je voljna da se udruži sa Kinom kako bi se riješila globalna pitanja i promovisalo rješavanje međunarodnih kriza. Istakavši da je 2024. Francusko-kineska godina kulture i turizma, i da će dvije strane održati razne aktivnosti, Makron je rekao da dvije strane treba da iskoriste ovu priliku da unaprijede razmj enu između dva naroda, posebno mladih, i postave solidniji temelj za budućnost odnosa Francuske i Kine.

Dvije zemlje će takođe održati manifestaciju povodom proslave 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja Godine kulture i turizma u Palati Versaj u Parizu 31. janura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 17:27