Si sa ruskim ministrom spoljnih poslova / - MEDIA BIRO
10/04/2024 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si sa Lavrovim: Kina podržava ruski narod u razvojnom putu koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima

Predsjednik Kine Si Đinping sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Pekingu. Si je istakao da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije.

On je dodao da su se Kina i Rusija udružile u pronalaženju novog puta harmonične koegzistencije i saradnje između velikih zemalja i susjednih zemalja, što je donijelo korist za obje zemlje i njihove narode i dalo mudrost i snagu međunarodnoj pravičnosti i pravdi.

- Predsjednik Putin i ja smo se složili da nastavimo da održavamo blisku razmjenu kako bismo osigurali da se odnosi Kine i Rusije uvijek razvijaju glatko i stabilno. Obje strane treba da iskoriste priliku i proslave 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa i održavanja Kinesko-ruske godine kulture kako bi u potpunosti sprovele niz važnih dogovora koje smo postigli predsjednik Putin i ja, istakao je Si, prenosi Media Biro.

Si Đinping: Budućnost čovječanstva zavisi od odnosa Kine i SAD

Kineski predsjednik je naglasio da Kina podržava ruski narod da ide razvojnim putem koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima i podržava Rusiju u borbi protiv terorizma i održavanju socijalne bezbjednosti i stabilnosti.

On je dodao da je Kina oduvijek pridavala veliki značaj razvoju kinesko-ruskih odnosa i spremna je da radi sa Rusijom na intenziviranju bilateralne komunikacije, jačanju multilateralne strateške saradnje u multilateralnim okvirima kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju, ali i da ujedinjuje zemlje „globalnog Juga" u duhu jednakosti, otvorenosti, transparentnosti i inkluzivnosti i da unaprjeđuju reforme sistema globalnog upravljanja.

Lavrov je Siju prenio srdačne pozdrave predsjednika Putina. On je rekao da je Kina pod snažnim vođstvom predsjednika Si Đinpinga postigla izvanredna dostignuća i pružila važne mogućnosti drugim zemljama da ostvare zajednički razvoj.

Lavrov je dodao da je prioritet spoljne politike Rusije sveobuhvatna konsolidacija i unaprjeđenje odnosa sa Kinom.

- Uspješan reizbor predsjednika Putina obezbijedio je kontinuitet rusko-kineskih odnosa. Odnosi Rusije i Kine zasnovani su na jednakosti i obostranoj koristi i prevazišli su odnose alijanse tokom Hladnog rata i pokazali snažnu otpornost, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:13