/ - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
17/02/2024 u 15:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šinavatra izlazi na slobodu: 15 godina samoizgnanstva i izbjegavanje zatvora

Šinavatra je bio u bolničkom pritvoru od augusta, poslije dramatičnog povratka iz inostranstva, a nakon 15 godina samoizgnanstva u koje je otišao kako bi izbjegao zatvor zbog konflikta interesa

Pritvoreni bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra izaći će na slobodu 18. februara, rekao je premijer Sreta Tavisin u subotu, prenosi RSE.

Šinavatra je bio u bolničkom pritvoru od augusta, poslije dramatičnog povratka iz inostranstva, a nakon 15 godina samoizgnanstva u koje je otišao kako bi izbjegao zatvor zbog konflikta interesa.

Kralj mu je zatvorsku kaznu od osam godina preinačio u godinu dana nakon povratka, a odslužio je šest mjeseci u bolničkom pritvoru zbog neotkrivenog zdravstvenog stanja.

Do sada nije bilo izvjesno kada će biti oslobođen, a 18. februar je prvi dan njegovog ispunjavanja uslova za uslovni otpust.

Odbjegli tajlandski bivši premijer u avgustu je kročio na tajlandsko tlo prvi put od 2008., vrativši se iz egzila u zatvor samo nekoliko sati prije glasanja u parlamentu o osnivanju vlade.

Šinavatra (74) se nakratko pojavio s članovima porodice na aerodromu u Bangkoku, nasmijan i mašući stotinama pristalica, prije nego što je u policijskom konvoju odveden do Vrhovnog suda, a zatim u zatvor.

Milijarder i vođa populističke stranke "Pheu Thai" pobjegao je 15 godina prije nego što je zatvoren zbog zloupotrebe vlasti, a dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula u puču, navodeći korupciju i nelojalnost moćnoj monarhiji, što je on opovrgavao.

Njegov povratak podstakao je raširene da je Pheu Thai sklopio savez s bivšim neprijateljima u vojsci i establišmentu što mu je omogućilo da se sigurno vrati u domovinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:44