Ким Џонг Ун / - интернет
10/10/2022 u 09:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja: Izvršili smo nekoliko proba taktičkog nuklearnog oružja

Sjeverna Koreja smatra zajedničke američko-južnokorejske vježbe potencijalnom prijetnjom i vježbom za invaziju, mada su SAD i Južna Koreja više puta navele da su one defanzivne prirode

Sjevernokorejsko lansiranje raketa poslednjih nedjelja bile su probe taktičkog nuklearnog oružja i sposobnosti da se "pogode i unište" potencijalne južnokorejske i američke mete, javila je sjevernokorejska državna agencija KCNA, navodeći da je simulacije taktičkih nuklearnih napada lično nadgledao državni vođa Kim Džong Un.

- Jedinice Korejske narodne armije zadužene za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja organizovale su vojne vježbe od 25. septembra do 9. oktobra da bi provjerile kapacitete nuklearnog odvraćanja i kontranapada zemlje, navela je KCNA.

Agencija je objavila da su te probe odgovor na nedavne zajedničke američko-južnokorejske manevre u regionu ocijenivši da takvo ponašanje SAD i Južne Koreje dodatno pogoršava tenzije u regionu i istovremeno predstavlja otvorenu vojnu prijetnju“ za Sjevernu Koreju.

Sjeverna Koreja smatra zajedničke američko-južnokorejske vježbe potencijalnom prijetnjom i vježbom za invaziju, mada su SAD i Južna Koreja više puta navele da su one defanzivne prirode.

Sjeverna Koreja je u poslednje dvije nedjelje ispalila sedam raketa, što je predstavljalo „simulaciju pravog rata“, dodala je KCNA.

- Kim Džong Un, generalni sekretar Radničke partije Koreje i predsjednik Centralne vojne komisije upravljao je tim vojnim vježbama, navela je državna novinske agencija.

U vrijeme kada su pregovori o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje već dugo u zastoju, Pjongjang je, od početka godine, povećao broj proba oružja. Sjeverna Koreja je prošle nedjelje ispalila balističku raketu iznad Japana, prvi put u poslednjih pet godina.

Mnogi stručnjaci ocjenjuju da Sjeverna Koreja završava pripreme za novu nuklearnu probu, koja bi bila sedma u njenoj istoriji i prva od 2017. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:36