Ким Џонг Ун / - РТС
13/05/2022 u 09:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сјеверна Кореја признала пандемију: Преминуло шест особа, а 350.000 се лијечи од корона вируса

Помоћ је понудила Јужна Кореја, а кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да и Пекинг нуди Сјеверној Кореји све што је потребно у борби с епидемијом

Шест људи је умрло, а од краја априла се 350.000 лијечи од инфекције корона вирусом која се "експлозивно" проширила Сјеверном Корејом, јавили су државни медији дан након што су званичници те земље први пут признали да је избила пандемија, а данас је уводен карантин.

Сјеверна Кореја вјероватно нема довољно тестова за откривање инфекције нити другу медицинску опрему, пишу свјетски медији.

Од 350.000 инфицираних особа од краја априла, њих 162.200 се опоравило док је данас откривено 18.000 особа са симптомима, а 187.800 људи је изоловано ради лијечења.

Једна од шест особа које су умрле била је заражена омикрон сојем корона вируса.

Могуц́е је да је ширење вируса убрзано масовном војном парадом у Пјонгјангу 25. априла, гдје је сјевернокорејски лидер Ким Джонг Ун пред десетинама хиљада људи приказао најмоц́није ракете војног нуклеарног програма.

Аналитичари јужнокорејског института Сејонг саопштили су да темпо ширења грознице сугерише да би криза могла да потраје мјесецима, а вјероватно и током 2023. године и да би могла да изазове велике поремец́аје у Сјеверној Кореји.

Неки стручњаци кажу да признавање избијања пандемије Сјеверне Кореје говори о спремности државе да прихвати помоћ која је прошле године одбила милионе доза вакцина које нуди програм дистрибуције Ковак програм који подржава УН, медју којима су АстраЗенека и кинеска Синовак..

Помоћ је понудила Јужна Кореја, а кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да и Пекинг нуди Сјеверној Кореји све што је потребно у борби с епидемијом.

Ким је данас посјетио штаб за борбу против корона вируса и критиковао званичнике, како је навео, због неуспјеха да спријече "рањиву тачку у систему превенције епидемије".

Он је рекао да је ширење епидемије усредсређено на главни град Пјонгјанг, и нагласио важност изолације свих радних и стамбених јединица једне од других, и да истовремено треба пружити становницима све што им је потребно током карантина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:55