Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
27/06/2024 u 13:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjeverna Koreja testirala svoje projektile sa više bojevih glava

Sjeverna Koreja testirala je sposobnost svojih projektila sa više bojevih glava, a paralelno je poslala desetine balona natovarenih smećem koji su sletjeli na jug.

Odnosi između dvije Koreje na jednoj su od najnižih tačaka u posljednjih nekoliko godina, prenosi RSE.

Pjongjang pojačava testiranje oružja dok bombarduje Južnu Koreju balonima punim smeća, za koje tvrdi da su odmazda za slične rakete koje su južnokorejski aktivisti poslali na sjever.

Aerodrom Inčon, glavno čvorište Seula, zbog balona je morao da se zatvori u srijedu, a kao odgovor na uzastopna lansiranja, Južna Koreja je u potpunosti suspendovala vojni sporazum za smanjenje napetosti i ponovno pokrenula propagandno emitovanje i vježbe pucanja u blizini granice.

Sjeverna Koreja tvrdi da je “uspješno sprovela test kontrole odvajanja i navođenja pojedinačnih mobilnih bojevih glava”, objavila je u četvrtak 27. juna državna Korejska centralna novinska agencija.

Vojska Južne Koreje rekla je da je testiranje Sjeverne Koreje u srijedu izgledalo kao lansiranje hipersoničnog projektila, ali da se lansiranje završilo eksplozijom u vazduhu.

Hong Min, viši naučni suradnik na Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje, kaže da raketna tehnologija sa višestrukim bojevim glavama predstavlja krajnji cilj za nacije koje traže projektile za nošenje nuklearnih bojevih glava.

Čini se da Sjever “testira takvu tehnologiju korak po korak na duge staze”, rekao je za AFP.

“Izgleda kao da ostvaruju tehnološki napredak u ranim fazama razvoja projektila s više bojevih glava.”

Sjedinjene Američke Države i Seul često optužuju Sjevernu Koreju da Rusiji dostavlja municiju i projektile za rat u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je prošle sedmice u Pjongjangu u visokoj državnoj posjeti, kada su naglašene njegove rastuće veze sa vođom Kim Džong Unom.

Njih dvojica su potpisali “probojni”sporazumkoji je uključivao obećanje da će se, u slučaju napada, dvije države međusobno pomagati.

Južna Koreja, koja je prošle sedmice najavila da će “preispitati” dugogodišnju politiku koja joj brani direktno snabdijevanje Ukrajine oružjem, najavila je u četvrtak da će uvesti jednostrane sankcije protiv četiri ruska broda i osam sjevernokorejskih pojedinaca zbog isporuka oružja i transfera nafte između dvije zemlje.

Sjeverna Koreja ponovo poslala balone sa smećem Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja tri dana uzastopno je slala stotine balona koji nose smeće prema jugu, u propagandnoj kampanji “milo za drago”.

Seulska vojska saopštila je da je oko 70 balona sletjelo do četvrtka ujutro, uglavnom u sjevernoj pokrajini Kjongi-do i području Seula, a sadržaj nije bio opasan.

- Teret je oko deset kilograma, tako da postoji rizik ako se baloni brzo spuste - naveli su iz vojske Južne Koreje dodajući da su spremni da odgovore.

Korpus marinaca Južne Koreje nastavio je u srijedu vježbe bojevog gađanja na ostrvima u blizini zapadne granice između dvije koreje.

Južna Koreja i SAD su u srijedu organizovale zajedničke vazdušne vježbe u kojima je učestvovalo oko 30 aviona, uključujući vašingtonski napredni nevidljivi borbeni vion F-22 Raptor.

Južnokorejski predsjednik Jun Sukjul posjetio je u utorak američki nosač aviona koji je ove sedmice stigao u tu državu radi zajedničkih vojnih vježbi s ciljem suprotstavljanja prijetnjama Sjeverne Koreje.

Vježbe, koje se izvode od četvrtka do subote, između ostalog, uključuju vašingtonski nosač aviona na nuklearni pogon USS Theodore Roosevelt, tokijski razarač sa navođenim projektilima JS Atago i seulske borbene avione KF-16.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 13:39