Ilustracija / Shutterstock
24/02/2023 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja upozorava Ameriku: Dodatne provokacije mogu se smatrati objavom rata

Kvon je zaprijetio i kontramjerama protiv SB UN ukoliko to međunarodno tijelo nastavi da primjenjuje instrumente pritiska i, umjesto da osudi Ameriku, nastavi da osuđuje pravo Sjeverne Koreje na samoodbranu

Dodatne provokacije SAD protiv Sjeverne Koreje mogu se smatrati objavom rata, izjavio je visoki sjevernokorejski zvaničnik Kvon Džong Gun.

Kako je rekao, jedini način da se prekine začarani krug eskalacije vojnih tenzija u području Korejskog poluostrva je da se preduzmu jasne i efikasne mjere, te da Vašington odustane od obećanja da će rasporediti strateško naoružanje u Južnoj Koreji i okonča sve zajedničke vojne vježbe protiv Sjeverne Koreje.

„Bilo kakav nastavak neprijateljskih i provokativnih poteza protiv Pjongjanga može smatrati objavom rata protiv Sjeverne Koreje“, istakao je severnokorejski političar.

Kvon je takođe zaprijetio i kontramjerama protiv Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija ukoliko to međunarodno tijelo nastavi da primjenjuje instrumente pritiska i, umjesto da osudi Ameriku, nastavi da osuđuje pravo Sjeverne Koreje na samoodbranu.

Podsjetimo, krajem januara, Južna Koreja i SAD dogovorile su se da dalje prošire i pojačaju nivo i obim svojih zajedničkih vježbi ove godine. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da Vašington čvrsto stoji u svojoj produženoj posvećenosti odvraćanju, dodajući da je Pjongjang izveo neviđeni broj „provokativnih akcija“ 2022. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:55