Njujork / - SHUTTERSTOCK
07/04/2024 u 16:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Škole u Njujorku otkazuju nastavu zbog potpunog pomračenja Sunca

Brojne škole na sjeveru američke države Njujork su donijele odluku o otkazivanju ili skraćivanju nastave 8. aprila zbog očekivanog potpunog pomračenja Sunca.

Zvanično objašnjenje za ovu odluku su gužve u saobraćaju koje će nastati zbog pomračenja, ali je i nezvaničan motiv pokušaj škola da izbjegnu odgovornost za moguća oštećenja vida koja bi učenici zadobili posmatrajući pomračenje bez zaštite u okruženju škole, prenosi Njujork post.

Pomračenje Sunca će biti vidljivo u 15.18 sati po lokalnom vremenu (9.18 po srednjoevropskom vremenu), odnosno u dijelu dana kada se učenici vraćaju kućama iz škole. Zona pomračenja, odnosno oblast iz koje će pomračenje biti savršeno vidljivo, obuhvata 29 od 62 okruga Njujorka, a policija u tim oblastima upozorava na velike gužve u saobraćaju već od podneva, naročito zbog velikog broja turista koji će doći da posmatraju ovu pojavu.

Potpuno pomračenje Sunca 8. aprila

Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca vidjeće se sjutra iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i „Jutjub” kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:47