Izbori iran / - EPA
30/06/2024 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Slijedi drugi krug predsjedničkih izbora u Iranu, rekordno niska izlaznost u prvom

Portparol Centralne izborne komisije Irana Mohsen Islami izjavio je da će u petak biti održan drugi krug predsjedničkih izbora u Iranu, nakon što je prvi krug izbora pokazao da glavni kandidati nisu obezbijedili pobjedu.

Na izborima u Iranu za predsjednika države u petak će se suočiti reformistički kandidat Masud Pezeškijan i Said Džalili.

Izlaznost na predsjedničkim izborima u prvom krugu bili su oko 40 odsto, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, najniže zabilježenoa od 1979. godine.

Islami je saopštio da je od 24,5 miliona prebrojanih glasova Pezeškijan dobio 10,4, a Džalili 9,4 miliona glasova, prenosi AP.

Predsjednik parlamenta Mohamed Baker Kalibaf dobio je 3,3 miliona, a šiitski sveštenik Mostafa Purmohamadi više od 206.000 glasova.

Nova administracija, 14. od Islamske revolucije 1979. godine, stupiće na vlast krajem juna ili početkom jula i obavljaće dužnost četiri godine.

Izbori se održavaju godinu dana prije roka, nakon što je iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u avionskoj nesreći u maju.

Iran bira predsjednika, na listiću četiri kandidata

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 12:55