корона вирус, лабораторија / - Фото: PEXELS
01/12/2021 u 21:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словачка предлаже 500 еура за вакцинациjу стариjих

Та мjера, коjу jе наjавио министар финансија Игор Матович, требало би да повећа стопу вакцинациjе, коjа jе међу наjнижима од држава ЕУ

Влада Словачке предложила jе данас план да се особама стариjим од 60 година да ваучер у износу од 500 еура уколико се вакцинишу против коронавируса, саопштио jе министар финансиjа те државе Игор Матович.

Та мjера, коjу jе наjавио Матович, требало би да повећа стопу вакцинациjе, коjа jе међу наjнижима од држава ЕУ, наводи агенциjа АП, преноси агенција Мина.

У држави коjа има 5,5 милиона становника, до сада jе у потпуности вакцинисано само 46,1 одсто грађана.

АП наводи да jе владаjућа коалициjа у Словачкоj подиjељена по питању новог плана.

Странка Слобода и солидарност успротивила се том предлогу владе и навела да jе спремна да подржи ваучер у износу од 150 еура.

Наводи се да ће предлог закона сада ићи на изгласаванjе у парламент, а биће потребна и подршка опозициjе како би се усвоjио таj план.

Ваучер у износу од 500 еура, могао би да се искористи у ресторанима, кафићима, хотелима или за куповину карата за спорт, позориште, биоскоп, изложбе или концерте.

Такође би могао да се искористи за плаћанjе услуга фризера или фитнес центара.

Матович jе рекао да ће новац од државе значити и “стотине милиона еура додатне помоћи за секторе коjи су наjтеже погођени пандемиjом” због владиних мjера ограниченjа.

Министарство финансиjа процjенjуjе да би за ту мjеру подршке грађанима требало издвоjити око 500 милиона еура.

Словачка jе прошлог четвртка ушла у двонедjелjни “локдаун”, коjи важи широм државе пошто су инфекциjе коронавирусом достигле рекордне нивое.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:02