/ - ŠOLC -FOTO SKRINšOT YOUTUBE CPAC
27/10/2022 u 14:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: Energetska kriza u EU može se riješiti uz solidarnost

Šolc je rekao da su na nedavno održanom evropskom samitu "donijete veoma dobre i inteligentne odluke

Njemački kancelar Olaf Šolc ocijenio je danas u Atini da se trenutna energetska kriza u Evropskoj uniji (EU) može riješiti samo uz solidarnot, iako se Berlin protivi zamrzavanju cijene gasa za šta se zalažu druge države u Evropi, javljaju agencije prenose mediji.

-Naš cilj mora biti sljedeći: cijene (energije) moraju da se smanje. Slažemo se da kriza može da bude prevaziđena samo uz solidarnost- rekao je Šolc poslije sastanka sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom.

Šolc je rekao da su na nedavno održanom evropskom samitu "donijete veoma dobre i inteligentne odluke".

Njemačka je među zemljama koje se protive zamrzavanju cijena gasa koje su posljednjih mjeseci porasle u većini evropskih zemalja zbog rata u Ukrajini i ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji.

Na nedavnom samitu EU je dogovorena "mapa puta" za uvođenje mjera sa ciljem da ograniči skok cijena energije.

Međutim, na sastanku ministara energetike EU u utorak, ponovo su se pojavila neslaganja oko ograničenja cijene gasa. Ministri su odlučili da se ponovo sastanu 24. novembra da bi pokušali da usvoje paket mjera za prevazilaženje energetske krize.

Šolc je s druge strane optužen za sebičnost jer je krajem septembra, bez dogovora s evropskim partnerima, predstavio plan podrške njemačkoj ekonomiji od 200 milijardi eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:03