Olaf Šolc / - EPA-EFE
17/03/2024 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: Ne možemo da stojimo po strani dok Palestinci rizikuju da umru od gladi

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o potrebi pružanja sveobuhvatne humanitarne pomoći ljudima u Gazi.

- Ne možemo da stojimo po strani i gledamo kako Palestinci rizikuju da umru od gladi. To nismo mi. To nije ono za šta se mi zalažemo - rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanjahuom u Jerusalimu, prenosi RTS.

Glad se procjenjuje prema Integrisanoj klasifikaciji faza bezbjednosti hrane (IPC). 

To je inicijativa koju čini više od deset agencija Ujedinjenih nacija, regionalnih tela i grupa za pomoć.

Da bi se proglasila glad, najmanje 20 odsto stanovništva mora da pati od ekstremne nestašice hrane, pri čemu je jedno od troje djece akutno pothranjeno, a dvije osobe od svakih 10.000 umiru dnevno od gladi ili neuhranjenosti i bolesti.

Glad je proglašena dva puta u poslednjih 13 godina: u Somaliji 2011. i u djelovima Južnog Sudana 2017. godine. Krajem decembra, IPC je saopštio da je u Gazi već premašen prag od 20 odsto.

Naveli su da bi preostala dva praga, broj djece koja su akutno pothranjena i broj ljudi koji svakodnevno umiru od gladi ili neuhranjenosti i bolesti, "takođe mogli biti premašeni u nekom trenutku" u narednim mjesecima.

- Postoji rizik od gladi u projektovanom periodu do maja 2024. ako se trenutna situacija nastavi ili se pogorša -  navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:58