Olaf Šolc / - EPA-EFE
02/09/2024 u 09:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šolc zabrinut zbog uspjeha krajnje desnice na regionalnim izborima

Njemački kancelar Olaf Šolc nazvao je "gorkim" rezultate dva regionalna izbora koji su donjeli velike pobjede krajnje desnog AfD-a i gubitke njegove koalicije i pozvao glavne stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".

Na izborima tokom vikenda u Tiringiji Alternativa za Njemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobjedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj od Drugog svetskog rata. AfD je bio tijesno drugi iza konzervativaca u Saksoniji, pokazale su projekcije kasno juče.

Ali AfD, koji sigurnosni službenici u obje istočnonemačke države smatraju "desničarskim ekstremistom", vjerovatno neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale da sarađuju ​​s njim u formiranju većine.

Šolc: Iskopavanje litijuma u Njemačkoj je projekat od najvećeg prioriteta

Ipak, nacionalistička, antimigracijska i Rusiji prijateljska stranka mogla bi da završi s dovoljno mjesta u obje države da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudija ili najviših sigurnosnih službenika, što bi joj dalo moć bez presedana.

- Rezultati AfD-a u Saksoniji i Tiringiji su zabrinjavajući -  rekao je Šolc u izjavi za Reuters, prenosi Blic.rs.

Objasnio je da govori kao zastupnik svojih Socijaldemokrata lijevog centra (SPD), prenosi Hina.

- Naša zemlja ne može i ne smje da se navikne na ovo. AfD šteti Njemačkoj. Slabi ekonomiju, djeli društvo i uništava ugled naše zemlje - rekao je on.

S obzirom na godinu dana do nemačkih nacionalnih izbora, nedeljni rezultati kaznili su Šolcovu koaliciju.

Sve tri vladajuće stranke izgubile su glasove, a samo je njegov SPD prešao prag od 5 posto potreban za ostanak u parlamentima obje savezne države.

- Rezultati nedeljnih izbora su gorki - i za nas - rekao je Šolc.

Međutim, on je primjetio da se strašnija predviđanja, da bi SPD mogao prvi put ispasti iz državnog parlamenta, nisu ostvarila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 06:07