/ - FOTO: EMBASSY OF UKRAINE IN MONTENEGRO
21/05/2022 u 20:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора потписала декларацију о "неоправданој руској агресији на Украјину"

Декларација није законски обвезујући документ, него је њоме исказан начелни политички став земаља потписница

Земље јадранско-јонске регије, међу којима и Црна Гора, усвојиле су на годишњем састанку у Тирани декларацију у којој су инвазију Русије на Украјину назвале "незаконитом и неоправданом агресијом" те изразиле преданост "суверенитету, независности, те јединству и територијалном интегритету" Украјине.

Хрватска, Словенија, Италија, Грчка, БиХ, Србија, Сјеверна Македонија, Албанија, Сан Марино и Црна Гора окупиле су се на форуму под називом Стратегија ЕУ-а за јадранско-јонску регију (ЕУСАИР), преноси данас Хина.

У заједничкој декларацији навеле су 25 тачака везаних за будућу међусобну сарадњу под покровитељством Европске комисије, а прва тачка била је везана за рат у Украјини.

- Ми, представници влада на најснажнији начин изражавамо жаљење због илегалне и неоправдане агресије Русије на Украјину. Потврђујемо своју преданост суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Украјине у оквирима њених међународно признатих граница- пише у декларацији.

Декларација није законски обвезујући документ, него је њоме исказан начелни политички став земаља потписница.

Декларација је објављена након састанка затвореног за медије у Тирани, на којем су учествовали државни секретари министарства спољних послова.

Представник Србије, земље која Русији није увела санкције, није био доступан за коментар непосредно након састанка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:21