Њемачки предсједник Франк-Валтер Штаjнмаjер / - фото: Новости.рс
28/05/2021 u 23:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Штајнмајер наjавио да ће тражити други мандат

Штаjнмаjер jе обjавио да ће тражити да буде jош пет година на челу њемачке четири мjесеца приjе избора за нови парламент коjи ће имати главну риjеч о избору предсjедника

Њемачки предсjедник Франк-Валтер Штаjнмаjер обjавио jе данас да ће тражити други предсjеднички мандат наводећи да жели да помогне у превазилажењу подjела продубљених пандемиjом корона вируса.

Штаjнмаjер jе обjавио да ће тражити да буде jош пет година на челу њемачке четири мjесеца приjе избора за нови парламент коjи ће имати главну риjеч о избору предсjедника, преноси Данас.рс.

У фебруару идуће године скупштина састављена од чланова доњег дома парламента и представника 16 савезних држава ће изабрати новог предсjедника. Штаjнмаjеров садашњи мандат истиче у марту.

Приjе него што jе постао предсjедник, Штаjнмаjер jе у два наврата био министар спољних послова канцеларке Ангеле Меркел, а претходно jе био шеф кабинета канцелара Герхарда Шредера. Шездесетпетогодишњи Штаjнмаjер jе из социjалдемократске странке лиjевог центра, мањег партнера у садашњоj Меркелкиноj влади, али jе уважен у ширем политичком спектру.

Предсjедник њемачке нема много извршне власти али се сматра важним моралним ауторитетом. Послиjе неjасних резултата парламентарних избора 2017. Штаjнмаjер jе помогао да подстакне политичаре да формираjу нову коалициону владу умjесто одласка на поновљене изборе.

– Предсjедник не одређуjе политички правац, врло сам свjестан тога, али предсjедник може да гради мостове. Пандемиjа jе нанела дубоке ране, дониjела jе патње и тугу, економске и психолошке тешкоће и много фрустрациjе и горчине. Jа бих желио да помогнем да излиjечим те ране – рекао jе данас Штаjнмаjер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:12