Aleksej Navaljni / FOTO: EPA-EFE/TOMS KALNINS
10/03/2024 u 11:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanovnik Sankt Peterburga u pritvoru zbog poruke "Putin je ubio Navaljnog"

Okružni sud u Sankt Peterburgu odredio je jednomjesečni pritvor stanovniku tog grada Jevgeniju Smirnovu, pod optužbom za huliganstvo jer je ispisao poruku "Putin je ubio Navaljnog", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Istražitelji su utvrdili da je Smirnov napisao poruku, optužujući ruskog predsjednika Vladimira Putina za prošlomjesečnu smrt opozicijskog političara Alekseja Navaljnog.

Pretražena je njegova kuća i izuzeti su računar i bankovne kartice, a advokat je zatražio da Smirnov bude pušten na slobodu.

Četrdesetsedmogodišnji Navaljni umro je 16. februara u udaljenom arktičkom zatvoru od, kako ruske vlasti tvrde, prirodne smrti.

No, njegove pristaše i zapadni zvaničnici ističu da je Putin odgovoran za smrt svog glavnog političkog protivnika.

Sahranjen je 1. marta na groblju u Moskvi, a najmanje 120 osoba je uhapšeno u Rusiji zbog učešća na skupovima u čast sjećanja na njega.

Više od 40 zemalja zatražilo je nezavisnu međunarodnu istragu o smrti tog ruskog opozicionog lidera, rekaviši da predsjednik Rusije Vladimir Putin snosi konačnu odgovornost.

Nezavisnu međunarodnu istragu o smrti Navaljnog traže 43 zemlje

U vrijeme smrti, ovaj istaknuti kritičar Kremlja, služio je 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam koji su on, njegove pristalice, zapadni zvaničnici i drugi nazvali politički motiviranim.

Navaljni je preminuo tokom kojih je proveo više od 300 dana u samicama, a ruski sudovi odbili su više od 40 pritužbi koje je podnio zbog navodnog zlostavljanja.

Evropski parlament je dan prije sahrane usvojio rezoluciju u kojoj se za smrt Navaljnog krivi država Rusija i Putin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:08