ГАБРИЈЕЛ ЕСКОБАР И МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК / - ФОТО: Н1
26/01/2022 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стејт департмент: Ескобар и Лајчак идуће седмице у Београду и Приштини

Америчка амбасада у Београду саопштила је да ће посјета укључивати састанке са владиним и пословним лидерима, цивилним друштвом и представницима различитих политичких групација у Србији

Специјални представник америчког Стејт департмента Габријел Ескобар и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак заједно ће наредне седмице посетити Приштину и Београд како би охрабрили тамошње лидере да наставе дијалог о нормализацији односа и спровођење реформи на европском путу.

Ескобар ће се придружити Лајчаку „у Бриселу, Приштини и Београду од 30. јануара до 4. фебруара, како би охрабрили лидере да нормализују односе кроз Дијалог уз посредовање ЕУ и да спроведу реформе на путу интеграције у ЕУ“, обављено је на Твитеру Бироа за европска и евроазијска питања Стејт департмента, преноси Н1.

Америчка амбасада у Београду саопштила је да ће посјета укључивати састанке са владиним и пословним лидерима, цивилним друштвом и представницима различитих политичких групација у Србији.

Европа ће бити сигурнија, просперитетнија и уједињена са напретком на Западном Балкану, објавила је амбасада на Твитеру уз „топлу добродошлицу у Србију“ специјалном представнику Ескобару.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је јуче у Бриселу да Лајчак и Ескобар идуће седмице заједно путују на Косово и у Србију, с циљем да се на састанцима с тамошњим политичким вођама поради на томе да се дијалог настави.

Борељ је после састанка Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија нагласио да "поздравља спремност Србије да се ангажује у дијалогу", док је упозорио да власти у Приштини "у овом тренутку показују знатну уздржаност да се сједне за преговарачки сто".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:30