Ilustracija / - unsplash
25/12/2022 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud zabranio San Francisku uklanjanje beskućnika sa ulica

Grad su tužili beskućnici da bi spriječili San Francisko da prije no što im obezbjedi hiljade dodatnih kreveta u gradskim skloništima, demontira njihova improvizovana naselja, uglavnom u parkovima

Federalni sudija je privremeno zabranio San Francisku da uklanja beskućnike s ulica jer je gradska vlast prekršila sopstvenu politiku time što im nije ponudila smještaj.

Sud u Oklandu je ove sedmice hitnom naredbom San Francisku zabranio da ukloni šatore i konfiskuje stvari beskućnika, izvjestio je lokalni list „San Francisko kronikl“, prenosi N1.

Grad su tužili beskućnici da bi spriječili San Francisko da prije no što im obezbjedi hiljade dodatnih kreveta u gradskim skloništima, demontira njihova improvizovana naselja, uglavnom u parkovima, i ukloni pojedinačne šatore s ulica iz haustora.

Tužioci – beskućnici su iznijeli da im gradska vlast nije davala smještaj, a uklanjala je njihove logore i nepropisno im plijenila ili bacala stvari, uključujući mobilne telefone, ljekove, lična dokumenta, čak i ortpedska pomagala.

Argumenti grada u svoju odbranu bili su „potpuno neubjedljivi“, ocijenio je sud.

U saopštenju, gradonačelnica San Franciska, London Brid, odbacila je odluku suda jer smatra da se gradovima ne može upravljati kako smatra sud.

- Već imamo premalo sredstava za rješavanje problema mentalno oboljelih koje vidimo na našim ulicama, a sada nam je rečeno da ne koristimo još jedno sredstvo (uklanjanje šatora beskućnika) koje pomaže dovođenje ljudi s ulice u smeštaj i održava naše ulice bezbjednim i čistim za naše stanovnike, navela je ona.

Brid je rekla da mnogi beskućnici „odbijaju usluge ili već imaju smještaj“, a ipak su i dalje na ulici, dok neki koriste ulične šatore za „dilovanje droge, trgovinu ljudima i druge nezakonite aktivnosti“.

Procjenjuje se da u San Francisku ima 7.800 beskućnika, a grad je priznao da nema dovoljno kreveta u smještaju za njih. Tako su u petak bila slobodna svega 34 kreveta, objavio je Komitet pravnika za građanska prava oblasti San Franciska.

Prošle nedjelje savezni sudija je izdao hitnu zabranu da bi spriječio drugi grad, Finiks u susjednoj Arizoni, da silom ukloni veliki kamp beskućnika u centru grada. Vlasti ne mogu da zabrane život u šatorima, ako im ne daju krevet u skloništu, a mogu samo da zaplijene onu imovinu beskućnika koja je nelegalna ili opasna.

Udruženje beskućnika Novog Meksika i drugi tužili su ove sedmice grad Albukerki čije službe, kako tvrdi, „uništavaju kampove i kriminalizuju ljude samo zato što su beskućnici“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 07:15