Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
08/09/2024 u 19:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sudan odbacio poziv UN za angažovanje međunarodnih mirovnih snaga

Sudanska vojna vlada odbacila je poziv Ujedinjenih nacija (UN) da međunarodne snage budu angažovane za zaštitu civila od građanskog rata u zemlji.

Sudanske zaraćene strane počinile su „mučna“ kršenja ljudskih prava civila, saopšteno je iz UN.

Više hiljada ljudi je ubijeno, a gotovo osam miliona raseljeno od izbijanja sukoba vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u aprilu 2023. godine.

Dvije strane zajedno su izvršile državni udar, ali su se;potom posvađale, što je izazvalo građanski rat u toj zemlji, prenosi BBC.

- S obzirom da zaraćene strane nisu uspjele da poštede civile, imperativ je da nezavisne i nepristrasne snage sa mandatom da zaštite civile budu raspoređene bez odlaganja - rekao je vođa misije UN za utvrđivanje činjenica Čande Otman, prenosi N1.

Misija je takođe pozvala da se uvede embargo na oružje za obje strane uključene u sukob.

UN: Više od 20.000 osoba nastradalo tokom rata u Sudanu

On je iznio svoje nalaze nakon što je dobio svjedočenje iz prve ruke od 182 preživjela, njihovih članova porodica i očevidaca.

Ujedinjeni Arapski Emirati kritikovani su da podržavaju RSF novcem i oružjem, što oni negiraju, dok se za Saudijsku Arabiju smatra da ima bliske veze sa sudanskom vladom.

Sudansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je vlada „u cjelini“ odbacila preporuke misije za utvrđivanje činjenica.

Savjet UN-a za ljudska prava su opisali kao „političko i nelegalno tijelo“ i naveli da su preporuke misije „flagrantno kršenje njenog mandata“.

Iz RSF još nije komentarisan predlog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 22:46